Piankowiec

Piankowiec

Zdjęcie - Piankowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To lekki deser przygotowany z dwóch składników – mleka zagęszczonego i galaretki. Bez pieczenia i spodu biszkoptowego, nie za słodki, ponieważ użyłam mleka niesłodzonego, zrobiony w kilka chwil. Można również w galaretce zatopić owoce, lub pokryć bitą śmietaną i udekorować owocami.
Dzisiaj przedstawiam najprostszą jego wersję, najbardziej lubianą przez całą rodzinę. Póki lato trwa, takie desery są miłą odmianą od ciast z owocami :-)
A kto ma dzieci – zapewniam, że będą zachwycone!!! Chłopcy, którzy uciekają na sam widok różowego koloru, o dziwo w tym przypadku nie zwracają na to najmniejszej uwagi :-)

Piankowiec
tortownica 22 cm lub pucharki na indywidualne porcje

mleko zagęszczone niesłodzone (puszka 411 g)
3 galaretki w tym samym smaku (lub dwie w tym samym i jedna w innym smaku) – użyłam dwóch truskawkowych i jednej wiśniowej.

Tortownicę z odpinaną obręczą wyłożyć folią spożywczą sięgającą do samej góry.
Prawdopodobnie trzeba będzie użyć dwóch prostokątnych kawałków folii ułożonych na krzyż, aby forma była szczelnie wyłożona folią.
Jeśli używamy pucharków, folia nie jest konieczna.
Dwie galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Wystudzić.
Mleko wlać do dużego, wysokiego naczynia i ubić na wysokich obrotach miksera, aby podwoiło objętość. Tężejącą galaretkę wlewać do mleka, cały czas miksując. Dobrze wymieszać mikserem. Wlać do formy i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Trzecią galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Wystudzić i tężejącą wyłożyć na górę piankowca. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy deser jest porządnie zastygnięty, łatwiej usunąć z niego folię.

Zdjęcie - Piankowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piankowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów