Sernik z gotowanym budyniem
Każdego lata w blogosferze pojawia się jakieś ciasto, które staje się hitem sezonu. W ubiegłym roku było to ciasto z malinami i budyniową pianką, które i ja robiłam natomiast w tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować. Sernik jest naprawdę bardzo dobry. Ma lekką ale jednocześnie zwartą konsystencję i smakuje wspaniale. Ja dokonałam małej zmiany i zrobiłam kakaowy spód ale poza tym trzymałam się ściśle przepisu.
Składniki na ciasto:
- 100 g margaryny
- 150 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego sera białego
- 3 budynie śmietankowe
- 600 ml mleka
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru do budyniu
- 1 szklanka jagód + troszkę do pospania po wierzchu przed podaniem
- cukier puder do posypania
Zagotować 400 ml mleka z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje dolać budynie i bardzo energicznie zamieszać. Masę trzymać na gazie kilka sekund ciągle mieszając. Schłodzić do temperatury pokojowej. Do dużej miski włożyć ser mielony, schłodzony budyń, cukier puder, cukier waniliowy, 1 budyń z torebki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jajka. Masę utrzeć aż stanie się gładka, jednolita i świecąca.
Margarynę posiekać, dodać cukier, mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść na kruszonkę, dodać jajko i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Masę serową przelać do tortownicy. Na wierzchu rozsypać jagody.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce piekarnika przez około 2 godziny. Wystudzić i wstawic do lodówki. Przed podaniem posypać jeszcze jagodami i cukrem pudrem.
Smacznego:)