Owsianka to pyszny pomysł na śniadanie, ale mało kto wie (a ja już wiem) jak dobrze sprawdza się jako składnik w chlebie. Bochenek jest wyjątkowy, wygląda jak prawdziwy „wiejski” chleb, ma delikatny smak i jest niezwykle puszysty.
specjalnie dla siebie zrobiłam bułeczki z dużą ilością kruszonki, abym mogła cieszyć się nią w pełni. Dodatkowo byłam uradowana, gdyż bułeczki były miękkie jak nigdy, a jeszcze lekko ciepłe smakowały jakbym na chwilę przeniosła się do kulinarnego nieba.
To proste ciasto na jogurcie można zrobić dosłownie w kilka minut. Przygotowujemy je metodą muffinkową, czyli mokre składniki łączymy z suchymi mieszając wszystko łyżką przez chwilę, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe, na późniejsze śniadanie, popijane kubkiem gorącej kawy.
Pojawiły się już pierwsze maliny więc polecam ucierane ciasto imbirowe z tymi owocami. Jest to doskonałe połączenie. Bałam się przesadzić z imbirem ale dwie łyżeczki to moim zdaniem idealna dawka. A jak wspaniale smakują i pachną pieczone maliny to chyba już każdy wie a jeśli nie to najwyższa pora się przekonać:)
Ziołowy zawijaniec, który chciałam Wam dziś zaprezentować ma bardzo ciekawą formę. Jest to jeden spory chlebek, którym można się podzielić z bliskimi. Składa się on bowiem z mniejszych bułeczek, który łatwo się odrywa.
Croissanty to rogaliki z ciasta francuskiego. Przy ich domowym wypieku największą trudnością wydaje się wykonanie ciasta francuskiego. Proces ten wymaga dokładności i pracowitości, ale nie uważam by było to tak trudne, na jakie wygląda.
Miałam robić tartę ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar i zamiast jednego dużego ciasta zrobiłam kilka małych. Schodzi trochę dłużej bo trzeba się pobawić z foremkami ale chyba mają więcej uroku. Tym razem masę zrobiłam z serka mascarpone i jogurtu, dzięki temu jest nieco lżejsza.
Podoba mi się w nich nietypowa konsystencja, gdyż bajgle charakteryzują się tym, że najpierw je gotujemy, a następnie pieczemy, aby uzyskały śliczną brązową skórkę. Szczerze mówiąc mam ochotę już piec je codziennie, bo nie wyobrażam sobie bez nich śniadania, w szczególności w połączeniu z łososiem smakują obłędnie!
Co najczęściej jecie na śniadanie? Ja zwykle waham się między musli z jogurtem i owocami, a porządną kanapką. Pomyślałam więc, czemu nie połączyć jednego z drugim w pysznym, pełnoziarnistym chlebie? I oto jest, efekt mojego eksperymentu, który mnie w pełni usatysfakcjonował.
Truskawki właściwie już się skończyły , ale równie dobrze można ten torcik zrobić z innymi owocami. Lekkie , deserowe ciasto , nie za słodkie , orzeźwiające. Pyszne było i szybko zniknęło - chyba nic więcej nie trzeba już dodawać ;-)
Chleby na jogurcie i z użyciem mleka mają to do siebie, że po upieczeniu są delikatne w smaku i miękkie. (...) Teraz przyszedł czas na chleb, który również mnie nie zawiódł. Nawet po kilku dniach jest on wciąż miękki i delikatny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na najprostszy placek z truskawkami na budyniowym spodzie. Szybko się go robi i szybko znika, można przygotować go z innymi sezonowymi owocami, pozdrawiam :-)