Chleb buraczany

Zdjęcie - Chleb buraczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykorzystanie soku z buraków do dodania pieczywu naturalnego, różowego koloru przetestowałam już podczas robienia różowych bułeczek z sokiem z buraków, a tym razem postanowiłam do chleba dodać startego buraka. Spodziewałam się raczej ciekawszego smaku niż wyglądu, a okazało się, że starty burak działa lepiej niż sok jeśli chodzi o kolorystykę. Chleb, w szczególności na etapie zagniatanie ciasta, był tak intensywnie, wręcz żarówiasto-różowy, a po upieczeniu w miąższu zrobiły się urocze, różowe kropki. Wygląda naprawdę wyjątkowo:)

Zdjęcie - Chleb buraczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb buraczany #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 40 mins Total time: 2 hours 55 mins Serves: 1 Ingredients
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 tartych buraków (ok. pół dużego buraka)
Instructions
  1. Obierz buraka ze skóry i zetrzyj na tarce.
  2. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj buraki i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj ciasto dolewając wodę.
  3. Zagniataj aż uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i od czasu jej osiągnięcia jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu uformuj okrągły bochenek i połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Po upływie czasu wyrastania wsadź chleb do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut aż lekko zbrązowieje i po włożeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
  1. Zdjęcie - Chleb buraczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z ziarnami
2

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony
1

Chleb domowy z sezamem – nasz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek ziołowo-czosnkowy
2

Chlebek ziołowo-czosnkowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb litewski z kminkiem
1

Chleb litewski z kminkiem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
1

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
2

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb