Chleb buraczany
Wykorzystanie soku z buraków do dodania pieczywu naturalnego, różowego koloru przetestowałam już podczas robienia różowych bułeczek z sokiem z buraków, a tym razem postanowiłam do chleba dodać startego buraka. Spodziewałam się raczej ciekawszego smaku niż wyglądu, a okazało się, że starty burak działa lepiej niż sok jeśli chodzi o kolorystykę. Chleb, w szczególności na etapie zagniatanie ciasta, był tak intensywnie, wręcz żarówiasto-różowy, a po upieczeniu w miąższu zrobiły się urocze, różowe kropki. Wygląda naprawdę wyjątkowo:)
Chleb buraczany #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 40 mins Total time: 2 hours 55 mins Serves: 1 Ingredients- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 150 tartych buraków (ok. pół dużego buraka)
- Obierz buraka ze skóry i zetrzyj na tarce.
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj buraki i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj ciasto dolewając wodę.
- Zagniataj aż uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i od czasu jej osiągnięcia jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu uformuj okrągły bochenek i połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wsadź chleb do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut aż lekko zbrązowieje i po włożeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.