Polędwica wieprzowa z brzoskwiniami
Polędwicę wieprzową opłukać , osuszyć, posolić.
Przygotować marynatę:
po jednej łyżeczce pokruszonych ziaren czarnego i czerwonego pieprzu,
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
Składniki marynaty dobrze wymieszać i rozprowadzić ją na mięsie.
Polędwicę ponacinać co 2 cm tak aby utworzyły się kieszonki
Kieszonki również posmarować zalewą.
Mięso przykryć i odstawić aby przeszło przyprawami. Najlepiej na kilka godzin.
W nacięcia na polędwicy włożyć kawałki brzoskwiń.
Mięso dobrze jest ściągnąć wzdłuż bawełnianą nicią, aby podczas pieczenia zachowało kształt.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie zrumienić ze wszystkich stron mięso.
Podlać wodą, lub bulionem , przykryć i dusić do miękkości.