Kolejny raz próbuję zacząć opis tego dania i nie mogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego sosu słodko-kwaśnego ;)
Ta propozycja, znana powszechnie jako Butter Chicken lub z indyjskiego Murgh Makhani, jest szeroko rozpowszechniona w regionie Indii, Pakistanu i Nepalu. Wersje przepisu, które spotkamy w globalnej wiosce są dość różniące się od siebie ale charakterystyczne dla nich jest długie marynowanie kurczaka w ziołach i dalsza obróbka w towarzystwie masła i pomidorów.
Przepyszne, sycące danie w sam raz na chłodniejsze dni. Coś dla fanów leczo – bo sos z papryki, pomidorów i kiełbasy ma bardzo podobny smak, który, jak się okazuje – świetnie pasuje do klasycznych kopytek.
Krótko i na temat - jest to znakomity przepis na szarlotkę. Kruche + rabarbar + budyń = ciacho idealne. Kruche ciasto, które z wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę, zaś spód nie namięka
Nie wiedziałam czego się spodziewać i powiem Wam, że wyszedł pyszny, idealny, wilgotne ciasto - choć bez nasączania, świetny krem, najlepszy na 2-3 dzień jak swoje odstoi - mieliśmy szczęście, że cały weekend nas nie było w domu, inaczej bym tego nie mogła stwierdzić;)))
Chłodzące ciasto jabłkowe ze słodkim musem jabłkowym i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki świetnie razem się komponują. Polecam na upalne dni i nie tylko...
To wyjątkowo ładne i smaczne ciasteczka, z ogromnymi kawałkami pysznej czekolady. Słodkie, chrupiące i uzależniające:) Ze względu, na ich formę, smak i wygląd, domownicy okrzyknęli je "pieguskami", tyle że o niebo lepszymi:)
Z wierzchu czekają na Was chrupiące kawałki chleba, a tuż pod ciągnący się ser. Wnętrze kusi dodatkowo słodko-słonym duetem: podsmażoną cebulką i szynką długo dojrzewającą. Pełni smaku i aromatu nadają przyprawy, których zwykle w kuchni nie żałuję. Polecam, bo ten pudding to naprawdę rewelacyjne danie!
Ostatnio w mojej kuchni królowały proste potrawy, które nie wymagały nakładu pracy, a do tego były raczej łagodne w smaku. Cała nasza rodzina zapragnęła czegoś innego, intensywnego, wyrazistego.
Robi się go bardzo prosto, nie wiem doprawdy czego się obawiałam. Efekt okazał się zadowalający: ciasto prezentowało się ładnie, dość dobrze się kroiło i smakowało wszystkim, którzy go próbowali. Jedyne ostrzeżenie: jest bardzo, ale to bardzo słodkie. Kawałka jaki widać na zdjęciu, mimo szczerych chęci, nie potrafiłam zjeść za jednym razem. Wszyscy słodyczoholicy powinny być zadowoleni ;)
Bardzo smaczny klasyk kuchni angielskiej powstały na bazie kremu custard czyli inaczej kremu jajecznego, świeżych owoców i bitej śmietany. Swoją wersję urozmaiciłem galaretką z wina, malinami i gorzką czekoladą.
Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. (...) Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)