Chlebek odrywany z serem

Chlebek odrywany z serem

Zdjęcie - Chlebek odrywany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek odrywany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. Jest łatwiejszy niż ten, nie musimy własnoręcznie robić pieczywa, wystarczy, że kupimy chleb dobrej jakości. Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)

SKŁADNIKI:

  • 1 chleb (około 0.5kg)
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 g żółtego sera
  • cebulka dymka
  • 4-5 ząbków czosnku
Chleb naciąć w kratkę (wzdłuż i w poprzek), uważając, by skórka na spodzie pozostała nienaruszona. Ser pokroić w plastry, powkładać go w powstałe nacięcia. Dymkę pokroić, wymieszać ze stopionym masłem i posiekanym czosnkiem. Mieszaninę rozprowadzić po całym chlebie. Chleb owinąć w folię aluminiową, piec w temperaturze 180 C przez 15 minut, potem odwinąć folię z wierzchu i piec kolejne 10 minut.
Zdjęcie - Chlebek odrywany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebek odrywany z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów