Ciasto z musem jabłkowym
Chłodzące ciasto jabłkowe ze słodkim musem jabłkowym i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki świetnie razem się komponują. Polecam na upalne dni i nie tylko...
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli - stopniowo dosypując cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 30 minut do tzw suchego papryczka- wystudzić.
- 1 szklanka zaparzonej herbaty
- 1 łyżka cukru
- odrobina soku z cytryny
W gorącej herbacie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryny.
Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć ponczem - odstawić.
- 2 białka
- 3-4 szklanki cukru
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do temp 100 C , białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier - aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać mini beziki na blachę wcześniej wyłożoną papierom do pieczenia. Piec ok 40 - 50 minut, wystudzić.
- 4 szklanki musu jabłkowego
- 2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić każdą w jednej szklance wody ,do miski przełożyć mus a gdy galaretka będzie tężeć przelać do musu i wstawić na chwilę jeszcze do lodówki.
Biszkopt posmarować dżemem , wylać prawie stężały mus, posmarować minimalnie dżemem i ułożyć bezy - wstawić do lodówki na kilka godzin aby całkowicie nam się ścięło.
Smacznego
Wydrukuj przepis