Ciasto z musem jabłkowym

Ciasto z musem jabłkowym

Zdjęcie - Ciasto z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłodzące ciasto jabłkowe ze słodkim musem jabłkowym i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki świetnie razem się komponują. Polecam na upalne dni i nie tylko...

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli -  stopniowo dosypując cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 30 minut do tzw suchego papryczka- wystudzić. 

  • 1 szklanka zaparzonej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soku z cytryny

W gorącej herbacie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryny.

 Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć ponczem - odstawić. 

  •  2 białka
  • 3-4 szklanki cukru 
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp 100 C , białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier - aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać mini beziki na blachę wcześniej wyłożoną papierom do pieczenia. Piec ok 40 - 50 minut, wystudzić.

  • 4 szklanki musu jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe

 Galaretki rozpuścić każdą w jednej szklance wody ,do miski przełożyć mus a gdy galaretka będzie tężeć przelać do musu i wstawić na chwilę jeszcze do lodówki. 

Biszkopt posmarować dżemem , wylać prawie stężały mus, posmarować minimalnie dżemem i ułożyć bezy - wstawić do lodówki na kilka godzin aby całkowicie nam się ścięło.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów