Kurczak słodko-kwaśny
Kolejny raz próbuję zacząć opis tego dania i nie mogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego sosu słodko-kwaśnego ;)
Składniki (4 porcje):
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 mała biała cebula
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 duża marchewka
- kilka pieczarek
- 1 ząbek czosnku (zgnieciony)
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 woreczki ryżu brązowego
Marynata do kurczaka:
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Sos słodko-kwaśny:
- 5 łyżek octu ryżowego*
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
Umytego kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę imbir i czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z kurczakiem, skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z ryżem.
* Jeśli zastosujecie np. ocet jabłkowy też wyjdzie smacznie :)
** Jeśli używasz brązowego ryżu, tak jak ja, ryż gotuj trochę dłużej niż 30 minut. Woreczek musi być spuchnięty ;)
Składniki (4 porcje):
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 mała biała cebula
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 duża marchewka
- kilka pieczarek
- 1 ząbek czosnku (zgnieciony)
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 woreczki ryżu brązowego
Marynata do kurczaka:
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Sos słodko-kwaśny:
- 5 łyżek octu ryżowego*
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
Umytego kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę imbir i czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z kurczakiem, skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z ryżem.
* Jeśli zastosujecie np. ocet jabłkowy też wyjdzie smacznie :)
** Jeśli używasz brązowego ryżu, tak jak ja, ryż gotuj trochę dłużej niż 30 minut. Woreczek musi być spuchnięty ;)