Pieguski
Dzisiaj, żeby doszczętnie nie zanudzić Was przepisami z rabarbarem, niesezonowa propozycja - ciasteczka "pieguski";)
To wyjątkowo ładne i smaczne ciasteczka, z ogromnymi kawałkami pysznej czekolady.
Słodkie, chrupiące i uzależniające:)
Ze względu, na ich formę, smak i wygląd, domownicy okrzyknęli je "pieguskami", tyle że o niebo lepszymi:)
Coś w tym jest, bo smakiem rzeczywiście lekko przypominają te kruche, wszystkim znane ciasteczka:)
Polecam, bo ekspresowo się robią i ekspresowo znikają;)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 100g masła
- 3 żółtka
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 100g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Składniki na ciasto (oprócz czekolady) zagnieść.
Czekoladę grubo pokroić, dodać do ciasta, wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą delikatnie spłaszczać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Układać na niej ciasteczka, pamiętając o zachowaniu odległości pomiędzy nimi.
Piec 15-20 minut w 180C.