Podsmażane kopytka z sosem paprykowym

Podsmażane kopytka z sosem paprykowym

Przepyszne, sycące danie w sam raz na chłodniejsze dni. Coś dla fanów leczo – bo sos z papryki, pomidorów i kiełbasy ma bardzo podobny smak, który, jak się okazuje – świetnie pasuje do klasycznych kopytek.

Przepis podpatrzony w magazynie „To jest pyszne” (4/2010)

Photobucket
PODSMAŻANE KOPYTKA Z SOSEM PAPRYKOWYM
(na 4 porcje)
1kg ziemniaków,
ok. 300g mąki,
1 jajko, sól,
2 łyżki oleju

sos:
1 strąk czerwonej papryki,
1 strąk żółtej papryki,
1 strąk zielonej papryki,
ok. 300g kiełbasy (np. śląskiej),
1 puszka krojonych pomidorów,
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka curry,
sól i pieprz,
szczypta cukru,
1 nieduża cebula,
1-2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać szczyptę soli, jajko i mąkę. Zagnieść gładkie, nie klejące się ciasto – w razie potrzeby można dodać więcej mąki, ale ciasto zagniatać trzeba dość szybko, bo przy dłuższym wyrabianiu znów robi się klejące. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej z nich uformować wałeczki grubości palca na podsypanej mąką stolnicy. Nożem odcinać z wałeczków kluski. Kopytka wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kopytka.

Sos: Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plastry. Razem podsmażyć na oleju. Dodać papryki i smażyć chwilę, aż papryki nieco zmiękną. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kopytka i wymieszać.


Zdjęcie - Podsmażane kopytka z sosem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów