Cieszę się pięknym słońcem i czekam aż na drzewach pojawią się pierwsze pączki. No i oczywiście osładzam sobie to czekanie pysznym, acz bardzo prostym deserem. Wam też go polecam.
Każdy składnik w tej zupy idealnie do siebie pasuje i współgra smakiem. To jak poezja albo taniec. Miałam zamiar zrobić na obiad bardzo popularną zupę porową z mięsem mielonym i serem topionym. W domu zabrakło pora więc zastąpiłam go cebulą i takim przypadkiem powstała zupa o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku.
Drożdżówka odrywana to ciasto, które chodziło za mną do zrobienia od dawna. A dokładnie od momentu kiedy zobaczyłam je u Liski na blogu. Chodziło i chodziło … aż jest Oczywiście przeszukałam zasoby internetu i tak wyszła moja własna wersja ciasta.
Miałam apetyt na sernik. Ale chciałam,żeby był lekko kwaskowy. Ten sernik właśnie taki jest – orzeźwiający, wilgotny, kremowy i bardzo cytrynowy. Cytrynowy krem, który jest na wierzchu to kropka nad i.
Torcik serowy Czarny Las to jeden z najpyszniejszych serników. Ciasteczkowy spód, masa serowa wzbogacona wiśniami z kompotu i likierem amaretto oraz wierzch z bitej śmietany, posypany startą czekoladą. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie, kremowo. Zachęcam do spróbowania. Może zrobicie na Wielkanoc? :)
Kurczak słodko - kwaśny pochodzi z Kantonu, ale jest tak popularny, że znajdziemy go chyba we wszystkich restauracjach z kuchnią chińską. Przyrządzony według przepisu z książki Judith Ferguson pt. "Kuchnie świata" w niczym nie ustępuje tym z chińskich knajpek
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis.
To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny.
Dziś na śniadanko postanowiłam sobie zrobić taki koktajl na obudzenie :-) z dodatkiem kawy, jak wiecie za kawą nie przepadam, ale to było naprawdę smaczne. Choć smaki człowiekowi się zmieniają więc może i z czasem ja polubię kawę :-)
Na wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado.
. Co roku robię je z myślą o moich najbliższych i przyjaciołach. Są małe, takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową.
Napewno częściej będę piekła serniki na własnoręcznie mielonym twarogu. Przepis z mojej ukochanej Kuchni Polskiej, pominęłam tylko i aż: rodzynki i skórkę pomarańczową, dodałam od siebie polewę i wiecie co Wam powiem: była zbędna, sam bez niej smakował jeszcze lepiej
Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość.