Butter chicken czyli Kurczak z masłem

Zdjęcie - Butter chicken czyli Kurczak z masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta propozycja, znana powszechnie jako Butter Chicken lub z indyjskiego Murgh Makhani, jest szeroko rozpowszechniona w regionie Indii, Pakistanu i Nepalu. Wersje przepisu, które spotkamy w globalnej wiosce są dość różniące się od siebie ale charakterystyczne dla nich jest długie marynowanie kurczaka w ziołach i dalsza obróbka w towarzystwie masła i pomidorów. Bardzo smaczna kombinacja a poniższy, delikatnie zmieniony przepis, można przygotować z przypraw powszechnie dostępnych. Jest to najbardziej "europejska" wersja tego dania. Jeśli dysponujecie Garam Masala to można również użyć tej przyprawy i przenieść się trochę dalej w orientalne klimaty. Oryginalny przepis dostępny na blogu Tasty Kitchen


  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • sok z jednej limonki
  • 1 cebula
  • 60g masła
  • 2 puszki pomidorów
  • 120ml śmietanki 30%
  • garść posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)

Z pierwszych 9 składników przygotowujemy marynatę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w duże kawałki. Czosnek rozgniatamy i łączymy z przyprawami oraz z sokiem z limonki. Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i wstawiamy do lodówki na noc.


Cebulę siekamy i szklimy na patelni w towarzystwie masła. Gdy cebula jest miękka zdejmujemy ją z patelni a na pozostałym tłuszczu obsmażamy mięso, około 10 minut. Dodajemy z powrotem cebulę oraz pomidory. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, około 30 minut. Na końcu dodajemy smietankę, mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia.


Podajemy z ryżem (np Basmati) lub chlebkiem naan.


Zdjęcie - Butter chicken czyli Kurczak z masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki nadziewane kurczakiem
2

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami
2

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
2

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust