Butter chicken czyli Kurczak z masłem

Zdjęcie - Butter chicken czyli Kurczak z masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta propozycja, znana powszechnie jako Butter Chicken lub z indyjskiego Murgh Makhani, jest szeroko rozpowszechniona w regionie Indii, Pakistanu i Nepalu. Wersje przepisu, które spotkamy w globalnej wiosce są dość różniące się od siebie ale charakterystyczne dla nich jest długie marynowanie kurczaka w ziołach i dalsza obróbka w towarzystwie masła i pomidorów. Bardzo smaczna kombinacja a poniższy, delikatnie zmieniony przepis, można przygotować z przypraw powszechnie dostępnych. Jest to najbardziej "europejska" wersja tego dania. Jeśli dysponujecie Garam Masala to można również użyć tej przyprawy i przenieść się trochę dalej w orientalne klimaty. Oryginalny przepis dostępny na blogu Tasty Kitchen


  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • sok z jednej limonki
  • 1 cebula
  • 60g masła
  • 2 puszki pomidorów
  • 120ml śmietanki 30%
  • garść posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)

Z pierwszych 9 składników przygotowujemy marynatę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w duże kawałki. Czosnek rozgniatamy i łączymy z przyprawami oraz z sokiem z limonki. Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i wstawiamy do lodówki na noc.


Cebulę siekamy i szklimy na patelni w towarzystwie masła. Gdy cebula jest miękka zdejmujemy ją z patelni a na pozostałym tłuszczu obsmażamy mięso, około 10 minut. Dodajemy z powrotem cebulę oraz pomidory. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, około 30 minut. Na końcu dodajemy smietankę, mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia.


Podajemy z ryżem (np Basmati) lub chlebkiem naan.


Zdjęcie - Butter chicken czyli Kurczak z masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Spaghetti z sosem ze świeżych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bakłażany zapiekane z pomidorami i ciecierzycą

Bakłażany zapiekane z pomidora…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Serowa strata ze szpinakiem i pomidorami
1

Serowa strata ze szpinakiem i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zupa polsko- włoska
2

Zupa polsko- włoska

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Indyk z marchewką i groszkiem – szybki obiad
1

Indyk z marchewką i groszkiem…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Miodowo-musztardowe szaszłyki z  kurczaka
2

Miodowo-musztardowe szaszłyki…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kotleciki siekane z młoda kapustą

Kotleciki siekane z młoda kapu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia