Butter chicken czyli Kurczak z masłem
Ta propozycja, znana powszechnie jako Butter Chicken lub z indyjskiego Murgh Makhani, jest szeroko rozpowszechniona w regionie Indii, Pakistanu i Nepalu. Wersje przepisu, które spotkamy w globalnej wiosce są dość różniące się od siebie ale charakterystyczne dla nich jest długie marynowanie kurczaka w ziołach i dalsza obróbka w towarzystwie masła i pomidorów. Bardzo smaczna kombinacja a poniższy, delikatnie zmieniony przepis, można przygotować z przypraw powszechnie dostępnych. Jest to najbardziej "europejska" wersja tego dania. Jeśli dysponujecie Garam Masala to można również użyć tej przyprawy i przenieść się trochę dalej w orientalne klimaty. Oryginalny przepis dostępny na blogu Tasty Kitchen
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- sok z jednej limonki
- 1 cebula
- 60g masła
- 2 puszki pomidorów
- 120ml śmietanki 30%
- garść posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)
Z pierwszych 9 składników przygotowujemy marynatę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w duże kawałki. Czosnek rozgniatamy i łączymy z przyprawami oraz z sokiem z limonki. Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Cebulę siekamy i szklimy na patelni w towarzystwie masła. Gdy cebula jest miękka zdejmujemy ją z patelni a na pozostałym tłuszczu obsmażamy mięso, około 10 minut. Dodajemy z powrotem cebulę oraz pomidory. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, około 30 minut. Na końcu dodajemy smietankę, mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ryżem (np Basmati) lub chlebkiem naan.