Bardzo smaczna sałatka, lekko słodka i łagodna, chociaż zwolennikom pikantnych, wyrazistych sałatek może wydawać się nieco mdła. Warto dodać do niej więcej pieprzu ;)
Przyszedł czas na gołąbki, z mlodszej kapusty szybciej się robią przynajmniej ja mam takie odczucia. Gołabki bardzo lubimy, ale cóż, pracochłonne są i pewnie dlatego goszcza na naszym stole raz, góra dwa razy w roku. Tym razem wersja bezmięsna.
Gdy fasola będzie już miękka, dodajemy do niej warzywa, usmażoną cebulę, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę wędzoną i słodką (do smaku). Jeśli wszystko będzie już dostatecznie miękkie, delikatnie wrzucamy zacierki i gotujemy...
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”.
Falafel to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Te smażone kulki z ciecierzycy są często podawane w barach typu Fast-food jako wegetariańska alternatywa dla kebabu. Od dawna przymierzałam się do tej potrawy i żałuję, że ją zrobiłam... DOPIERO TERAZ :) Falafel jest przepyszny!
Curry z ciecierzycy z którego ostatecznie wyszło chilli z ciecierzycy ;) Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw", ale zmodyfikowane nieco przeze mnie. Potrawa wyszła dość pikantna, ale bardzo, bardzo smaczna. Połączenie ciecierzycy i szpinaku jest naprawdę trafione.
Te pieczone, wegetariańskie kotleciki wszystkim nam bardzo smakowały. Niestety, nie miałam w domu masła orzechowego, więc go tym razem nie dodałam, ale koniecznie muszę zrobić to danie ponownie z udziałem tego składnika, bo strasznie ciekawa jestem, jak taki sos będzie smakował.
Falafle zrobiły wielką furorę w czasie wycieczki do Paryża i świetnie się sprawdziły jako piknikowe danie. Są boskie na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni, ale niczego im nie brakuje kiedy wystygną. Można je jeść z różnego rodzaju sosami - z tzatzikami smakują obłędnie. Można je podać ze świeżymi warzywami, idealnym uzupełnieniem będą chlebki pita.
Przedstawiam Wam przepis, którym jestem zachwycona. Może wynika to z tego, że nie robiłam na razie zbyt wielu takich burgerów, ale nie ma to przecież wpływu na smak, który naprawdę robi wrażenie. Jest wyrazisty i nietypowy, moim zdaniem nie ustępuje tradycyjnym, choć oczywiście to całkiem co innego. I chyba dużo zdrowszego;)