Druga odsłona sałatki gyros
Inna, również bardzo dobra sałatka z przyprawą gyros.
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej,
- pół puszki kukurydzy,
- 1 cebula (najlepiej czerwona),
- ok 7 ugotowanych kotletów sojowych lub kostka sojowa,
- 2 ogórki kiszone,
- 10 dużych ząbków czosnku konserwowego (lub 2 ogórki konserwowe),
- szczypiorek,
- przyprawa do gyrosa,
- olej,
- 2 - 3 łyżki majonezu z fasoli (TUTAJ),
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ugotowane kotlety pokroić w drobną kostkę, posypać hojnie przyprawą do gyrosa (lub kebaba), usmażyć na oleju tak żeby były złote.
Kapustę pokroić lub porwać na kawałki, ogórki pokroić w kostkę, czosnek w plastry, szczypiorek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać warzywa razem z ostudzonymi kotletami, dodać odsączoną z wody kukurydzę, ew. przyprawić. Dodać majonez z fasoli (lub sojonez), odstawić sałatkę na trochę do lodówki żeby się smaki "przegryzły".
Ta sałatka jest naprawdę super, ostatnio nasza faworytka.
Smacznego!!!
Agatko, dziękuję za przepis ;-) chociaż i tak musiałam go dopasować do tego co miałam w lodówce :-)