Jarskie gołąbki

Jarskie gołąbki
Przyszedł czas na gołąbki, z mlodszej kapusty szybciej się robią przynajmniej ja mam takie odczucia. Gołabki bardzo lubimy, ale cóż, pracochłonne są i pewnie dlatego goszcza na naszym stole raz, góra dwa razy w roku. Tym razem wersja bezmięsna.
Jarskie gołąbki

  • kapusta
  • 3/4 bulionu (rosół lub warzywny)
Farsz
  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • mały młody seler
  • 5-6 młodych marchewek
  • zielenina (liście selera, natka)
  • olej
  • masło
  • 2 szklanki ryżu
  • sól i pieprz
W rondlu na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pora pokrojonego w półplasterki, na patelni usmażyć na maśle pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz. Wszystko przełożyć do rondla. Marchew, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cukinię pokroić w słupki i razem poddusić na patelni, lekko przyprawić. Wszystko wymieszać w rondlu. Ugotować ryż wg przepisu (1 część ryżu na 2 części wody),w lekko osolonej wodzie.
Wymieszać z jarzynami i pieczarkami w rondlu. Posiekać zieleninę i wymieszać, doprawić do smaku.
Zdjęcie - jarskie gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kapustę włoską (lub białą ewentualnie) gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw wycinamy głąba, wsadzamy do wrzątku i stopniowo ściągamy wierzchnie liście i ścinamy ew twardy nerw. Nakładamy na liść farsz i zawijamy gołąbki. Garnek o grubym dnie wykładamy liśćmi kapusty (te twardsze z wierzchu). Układamy ciasno gołąbki. Zalewamy bulionem. Gotować 30-40 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Osobno robimy sos pomidorowy. Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.

Kategorie przepisów