Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy. Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
To chyba mój ulubiony przepis z warsztatów Makro. Na pewno zagości na stałe w mojej prywatnej książce kucharskiej i będę go często wykorzystywać. Zazwyczaj robiłam tę konfiturę strasznie długo, zanim cebula była ok mijały wieki, a ten przepis jest błyskawiczny.
Propozycje słoikowa: tym razem mieszane warzywa w postaci pikli. Połączenie papryki, cukinii oraz ogórków. Będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.
Wspaniały dodatek do sałtatek, na kanapki, do samodzielnego podjadania, a oliwa, która zostaje ma już tak pyszny smak, że idealnie sprawdza się jak najlepszy sos. Polecam!
Ser panir (paneer), istotny składnik wielu indyjskich dań, jest w istocie rzeczy banalnie prosty do zrobienia w domu. Ja kierowałem się szczegółową instrukcją dostępną tutaj. Ser możemy użyć od razu lub odstawić pod obciążeniem na kilka godzin. Można w trakcie przyrządzania sera, przed odsączeniem, doprawiać go ziołami.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować...
Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu.
Zamknęłam zaledwie 4 pęczki - będą na wyjątkowe okazje, na śniadania do łóżka, na przystawki, do pysznych kolacji, a oliwa, która mi po nich pozosatnie będzie idelana do sałat czy marynat.
Lubicie ser topiony, ja uwielbiam, ale kaloryczność sera sklepowego, sztuczne dodatki od jakiegoś czasu spowodowały, że go nie kupowałam i już nigdy nie zamierzam.
Kocham rabarbar od dziecka a syrop z rabarbaru odkryłam tu hm wyszedł pyszny doskonały na zimę... świetnie smakuje również jako dodatek do drinków czy zrobić napój na upalne dni z wodą i kostkami lodu:-)
Ma kolor mojego ulubionego różowego wina, smak i zapach przepyszny i przepiękny, ... Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach.... za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!
Kompot z mirabelek to jedno ze wspomnień dzieciństwa. Do dziś mam przed oczami wielkie drzewo mirabelki, która rosła na wsi. Upalny sierpniowy dzień, babcię i dziadka wyparzających słoiki i pakujących do pękatych słoików okrągłe pomarańczowe kuleczki.