Ocet różany
Ma kolor mojego ulubionego różowego wina, smak i zapach przepyszny i przepiękny, ...
Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach....
za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!
Przepis od Zosi, płatki róż też od Zosi;)
Składniki na 1 l octu różanego:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach....
za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!
Przepis od Zosi, płatki róż też od Zosi;)
Składniki na 1 l octu różanego:
- 1 l octu winnego
- 6 garści płatków róży
Przygotowanie:
- płatki róż umyć, osuszyć, umieścić w dużym słoju, zalać octem winnym
- odstawić w ciepłe a najlepiej nasłonecznione miejsce pod przykryciem na 4-5 dni
- zaglądać od czasu do czasu i zamieszać płatki
- gdy ocet nabierze już pięknego różowego koloru, zlać go do czystych i suchych butelek, przechowywać w ciemnym miejscu
- używać do czego ma się ochotę - u mnie najwięcej zastosowań znajdzie w sałatach, marynatach i słodkościach
Smacznego;)