Ocet różany

Ocet różany
Ma kolor mojego ulubionego różowego wina, smak i zapach przepyszny i przepiękny, ...
Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach....
za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!

Zdjęcie - Ocet różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis od Zosi, płatki róż też od Zosi;)



Składniki na 1 l octu różanego:

  • 1 l octu winnego
  • 6 garści płatków róży

Przygotowanie:
  • płatki róż umyć, osuszyć, umieścić w dużym słoju, zalać octem winnym
  • odstawić w ciepłe a najlepiej nasłonecznione miejsce pod przykryciem na 4-5 dni
  • zaglądać od czasu do czasu i zamieszać płatki
  • gdy ocet nabierze już pięknego różowego koloru, zlać go do czystych i suchych butelek, przechowywać w ciemnym miejscu
  • używać do czego ma się ochotę - u mnie najwięcej zastosowań znajdzie w sałatach, marynatach i słodkościach

Zdjęcie - Ocet różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów