Panir, Bataty i Curry
Dziś o tajnikach wyrabiania indyjskiego sera oraz prosty przepis na bataty w curry. Ser panir (paneer), istotny składnik wielu indyjskich dań, jest w istocie rzeczy banalnie prosty do zrobienia w domu. Ja kierowałem się szczegółową instrukcją dostępną tutaj. Ser możemy użyć od razu lub odstawić pod obciążeniem na kilka godzin. Można w trakcie przyrządzania sera, przed odsączeniem, doprawiać go ziołami.
Panir
Mleko postawić na ogniu, z cytryny wycisnąć sok, kiedy mleko osiągnie temperaturę 80 stopni wlewać po łyżeczce soku z cytryny , intensywnie mieszając mleko trzepaczką. Temperaturę mleka można sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub po prostu obserwując mleko - należy dodać sok zanim zacznie wrzeć. Podgotowane chwilę mleko z cytryną odstawiamy na pół godziny i po tym czasie powoli przelewamy przez poczwórnie złożoną pieluchę tetrową. Końce pieluchy zawijamy i odciskamy ser z nadmiaru serwatki.
Bataty curry
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do miękości. Odstawiamy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista. Bataty obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do cebuli i smażymy 5 minut. Dodajemy curry oraz imbir i po chwili kolejno pomidory oraz bulion. Przykrywamy całość i dusimy na małym ogniu 20-30 minut aż bataty będą miękkie. Odkrywamy, dodajemy pieczarki, małe kawałki sera panir i po 5 minutach zdejmujemy z ognia. Nać pietruszki siekamy drobno i dodajemy do potrawy.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
Panir
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 mała cytryna
- 1 pielucha tetrowa
Mleko postawić na ogniu, z cytryny wycisnąć sok, kiedy mleko osiągnie temperaturę 80 stopni wlewać po łyżeczce soku z cytryny , intensywnie mieszając mleko trzepaczką. Temperaturę mleka można sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub po prostu obserwując mleko - należy dodać sok zanim zacznie wrzeć. Podgotowane chwilę mleko z cytryną odstawiamy na pół godziny i po tym czasie powoli przelewamy przez poczwórnie złożoną pieluchę tetrową. Końce pieluchy zawijamy i odciskamy ser z nadmiaru serwatki.
Bataty curry
- 500g batatów
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 100ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka imbiru
- natka pietruszki
- olej
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do miękości. Odstawiamy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista. Bataty obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do cebuli i smażymy 5 minut. Dodajemy curry oraz imbir i po chwili kolejno pomidory oraz bulion. Przykrywamy całość i dusimy na małym ogniu 20-30 minut aż bataty będą miękkie. Odkrywamy, dodajemy pieczarki, małe kawałki sera panir i po 5 minutach zdejmujemy z ognia. Nać pietruszki siekamy drobno i dodajemy do potrawy.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));