CHUTNEY: POMIDORY, JABŁKA I ZIELONA PAPRYKA

Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy.
Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
Zdjęcie - CHUTNEY: POMIDORY, JABŁKA I ZIELONA PAPRYKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chutney z pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki - foto - Laura
SKŁADNIKI:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 4 duże (lub 6 mniejszych) cebule
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (można pominąć)
  • cała główka czosnku (można podać mniej)
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 4 zielone papryki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia papryki
  • sól, fruktoza (można oczywiście użyć cukru)
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oliwie doprawiając delikatnie solą.
Pomidory przelać wrzątkiem i obrać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wszystko włożyć do sporego garnka i gotować bez przykrycia około godziny.
Dodać ocet, doprawić solą i fruktozą (cukrem) i dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, warto słoiki zapasteryzować.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy