CHUTNEY: POMIDORY, JABŁKA I ZIELONA PAPRYKA
Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy.
Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
Chutney z pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Pomidory przelać wrzątkiem i obrać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wszystko włożyć do sporego garnka i gotować bez przykrycia około godziny.
Dodać ocet, doprawić solą i fruktozą (cukrem) i dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, warto słoiki zapasteryzować.
Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
Chutney z pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 3 kg pomidorów
- 1 1/2 kg jabłek
- 4 duże (lub 6 mniejszych) cebule
- 2 cm kawałek świeżego imbiru (można pominąć)
- cała główka czosnku (można podać mniej)
- 1/4 szklanki octu winnego
- 4 zielone papryki
- oliwa z oliwek do podsmażenia papryki
- sól, fruktoza (można oczywiście użyć cukru)
Pomidory przelać wrzątkiem i obrać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wszystko włożyć do sporego garnka i gotować bez przykrycia około godziny.
Dodać ocet, doprawić solą i fruktozą (cukrem) i dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje. Dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, warto słoiki zapasteryzować.