Syrop z rabarbaru

Syrop z rabarbaru

Zdjęcie - Syrop z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kocham rabarbar od dziecka a syrop z rabarbaru odkryłam tu  hm wyszedł pyszny doskonały na zimę... świetnie smakuje również jako dodatek do drinków czy zrobić napój na upalne dni z wodą i kostkami lodu:-)  Polecam

  • 1 kg rabarbaru
  • 500 ml wody
  • 600 g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny

Rabarbar umyć u pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem - odstawić na kilka godzin aż puści sok. Następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu aż syrop nam trochę zgęstnieje. Tak powstały płyn odcedzić przez gęste sito - syrop zlać do butelek. Pozostały  miąższ przekładam do słoika i zużywam w ciągu kilku dni do przełożenia ciasta. Jeżeli miąższ jest zbyt słodki mieszam go z kilkoma łyżeczkami kwaśnego dżemu porzeczkowego.

Polecam

Zdjęcie - Syrop z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Syrop z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów