Syrop z rabarbaru
Kocham rabarbar od dziecka a syrop z rabarbaru odkryłam tu hm wyszedł pyszny doskonały na zimę... świetnie smakuje również jako dodatek do drinków czy zrobić napój na upalne dni z wodą i kostkami lodu:-) Polecam
- 1 kg rabarbaru
- 500 ml wody
- 600 g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
Rabarbar umyć u pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem - odstawić na kilka godzin aż puści sok. Następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu aż syrop nam trochę zgęstnieje. Tak powstały płyn odcedzić przez gęste sito - syrop zlać do butelek. Pozostały miąższ przekładam do słoika i zużywam w ciągu kilku dni do przełożenia ciasta. Jeżeli miąższ jest zbyt słodki mieszam go z kilkoma łyżeczkami kwaśnego dżemu porzeczkowego.
Polecam