Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Obok ryb i barszczu z uszkami to podstawa kolacji wigilijnej w rodzinnym domu zarówno moim jak i mojego męża. Pierogi z kapustą są świetnym dodatkiem do barszczu, a polane delikatnie podsmażoną cebulką mogą być podane jako osobne danie.
Na takie wydanie pstrąga każda pora roku jest dobra, nawet na Święta, w pierwszy czy drugi dzień byłaby idealna na rodzinny obiad. Bardzo szybka w przygotowaniu, łatwa w zjedzeniu, poprostu pyszna! Polecam!
Przygotowanie tatara z łososia jest szalenie łatwe, a smak na długo zostaje w pamięci. Dodatki takie jak kapary można śmiało zastąpić marynowaną papryką, korniszonami czy też marynowanymi grzybkami. Jednak zawsze pamiętam, żeby łososia posypać suszonym koperkiem, który niweluje zapach ryby.
Przygotowanie tego obiadu to była dla mnie przyjemność. Wspólny obiad u cioci i u wujka w ich domu, tym bardziej cieszył kiedy usłyszałam słowa pochwały.
Danie, które Wam dziś proponuję zrobiłam wybierając się na domówkę sylwestrową. Na wszelki wypadek zrobiłam foto, a że opinie były jednoznacznie pozytywne - oto przepis pojawia się na blogu!
Ja do dzisiaj jeszcze mam poporcjowanego świątecznego indyka, którego wystarczy wyjąć trochę wcześniej i obiad praktycznie jest gotowy. Dzisiaj podałam go w wersji z salsą ze świeżego ogórka i papryki. Szybko, smacznie i zdrowo (oczywiście).
Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.
Ta potrawa świetnie nadaje się na imprezy karnawałowe, ładnie wygląda w wydrążonej skórce z awokado, połówka awokado wypełniona sałatką jest w sam raz dla jednej osoby i nie trzeba po niej zmywać talerzy Myślę też, że może być świetnym dodatkiem do wszelkich grillowanych mięs – w sam raz na lato, czy też po prostu jako surówka do obiadu
Pasta z makreli to zdrowa i odżywcza propozycja do różnego rodzaju kanapek, faszerowanych jaj czy pomidorów. Rewelacyjnie smakuje na świeżym chlebku, ale także solo lub w wydrążonym pomidorku.