Boeuf Stroganow
Dziś obiadowo, krótko i konkretnie.
Boeuf Stroganow - bardzo smaczne i sycące danie. Może być podawane z pieczywem, ryżem, makaronem, kluskami czy frytkami.
Przepis i wykonanie mamine, więc tym bardziej polecam :)
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy, ale można dać "tańszą" część)
- 1/2 kg pieczarek (jeszcze nieobranych)
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Wołowinę pokroić w cienkie, podłużne paski i oprószyć w mące. Cebulę pokroić w piórka a obrane pieczarki w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Kiedy już się zarumienią zdjąć je z patelni i przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę. Zarumienić i przełożyć do pieczarek. Oprószoną w mące wołowinę smażyć na patelni, a kiedy się zarumieni dodać: pieczarki i cebulę, śmietanę, koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Całość dusić na średnim ogniu około 10 minut - w ciągu tego czasu sos powinien zgęstnieć. Smacznego!