Setny: Ciasto francuskie z warzywami i boczkiem
Wracam po długiej przerwie :) Różne wydarzenia spowodowały, że nie miałam czasu ani gotować, ani pisać bloga, ale mam mocne noworoczne postanowienie, żeby go reaktywować. Zaczynamy od numeru 100.
Danie, które Wam dziś proponuję zrobiłam wybierając się na domówkę sylwestrową. Na wszelki wypadek zrobiłam foto, a że opinie były jednoznacznie pozytywne - oto przepis pojawia się na blogu!
CIASTO FRANCUSKIE Z WARZYWAMI I BOCZKIEM
Składniki na 6 porcji:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Pół małej zielonej papryki
Pół małej czerwonej papryki
1 mała biała cebula
1 duży pomidor
3 średnie pieczarki
50-100 g boczku parzonego w plastrach
Odrobina żółtego sera
Oliwa z oliwek
Sól
Suszona bazylia
Suszone oregano
Zaczynamy od włączenia piekarnika: 220 st. C, góra i dół.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia na blasze. Myjemy wszystkie warzywa Papryki kroimy w paski, cebulę w grube piórka, a pomidora i pieczarki w plasterki. Plastry boczku kroimy w paseczki.
Ciasto skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami. Nie żałujcie soli, żeby danie nie było mdłe, ale też nie przesadźcie - zawsze można dosolić na talerzu ;)
Na cieście układamy 6 plastrów pomidora i rozsypujemy cebulę, paprykę i pieczarki. Na warzywach układamy kawałki boczku i posypujemy niewielką ilością drobno tartego sera żółtego.
Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 20-25 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (sprawdźcie też czy spód ciasta się przyrumienił - w razie czego przełóżcie blachę na najniższy poziom na kilka minut). Po wyjęciu kroimy na 6 równych porcji i podajemy na ciepło.
Bon appetit!