Setny: Ciasto francuskie z warzywami i boczkiem

Setny: Ciasto francuskie z warzywami i boczkiem

Wracam po długiej przerwie :) Różne wydarzenia spowodowały, że nie miałam czasu ani gotować, ani pisać bloga, ale mam mocne noworoczne postanowienie, żeby go reaktywować. Zaczynamy od numeru 100.
Danie, które Wam dziś proponuję zrobiłam wybierając się na domówkę sylwestrową. Na wszelki wypadek zrobiłam foto, a że opinie były jednoznacznie pozytywne - oto przepis pojawia się na blogu!



CIASTO FRANCUSKIE Z WARZYWAMI I BOCZKIEM

Zdjęcie - Setny: Ciasto francuskie z warzywami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 porcji:
1 opakowanie ciasta francuskiego

Pół małej zielonej papryki

Pół małej czerwonej papryki

1 mała biała cebula

1 duży pomidor

3 średnie pieczarki

50-100 g boczku parzonego w plastrach

Odrobina żółtego sera

Oliwa z oliwek

Sól

Suszona bazylia

Suszone oregano

Zaczynamy od włączenia piekarnika: 220 st. C, góra i dół.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia na blasze. Myjemy wszystkie warzywa Papryki kroimy w paski, cebulę w grube piórka, a pomidora i pieczarki w plasterki. Plastry boczku kroimy w paseczki.
Ciasto skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami. Nie żałujcie soli, żeby danie nie było mdłe, ale też nie przesadźcie - zawsze można dosolić na talerzu ;)
Na cieście układamy 6 plastrów pomidora i rozsypujemy cebulę, paprykę i pieczarki. Na warzywach układamy kawałki boczku i posypujemy niewielką ilością drobno tartego sera żółtego.
Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 20-25 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (sprawdźcie też czy spód ciasta się przyrumienił - w razie czego przełóżcie blachę na najniższy poziom na kilka minut). Po wyjęciu kroimy na 6 równych porcji i podajemy na ciepło.

Zdjęcie - Setny: Ciasto francuskie z warzywami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bon appetit!


Kategorie przepisów