Pieczony pstrąg - cała tuszka

Pieczony pstrąg - cała tuszka
Na takie wydanie pstrąga każda pora roku jest dobra, nawet na Święta, w pierwszy czy drugi dzień byłaby idealna na rodzinny obiad. Bardzo szybka w przygotowaniu, łatwa w zjedzeniu, poprostu pyszna! Polecam!

Zdjęcie - Pieczony pstrąg - cała tuszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 2 osób:

  • 2 tuszki pstrąga - już wypatroszonego o wadze około 350-400 każda
  • 4 łyżki masła
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielona sól

Przygotowanie:
  • pstrągi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
  • masło włożyć do miseczki, dodać do niego rozgniecione ząbki czosnku, dokładnie wymieszać, uformować wałeczek i w woreczku foliowym schować do schłodzenia do zamrażarki na 10-15 minut
  • natrzeć tuszki od środka solą
  • cytryny pokroić na 8 cząstek
  • nagrzać piekarnik do 230 stopni
  • do środka każdego pstrąga włożyć po 2-3 gałązki tymianku, 2 kawałki czosnkowego masła i po 3 cząstki cytryny
  • na wierzchu ułożyć po 2 plasterki czosnkowego masła, skropić sokiem z pozostałych cząstek cytryny, oprószyć świeżo zmieloną solą morską, posypać tymiankiem - świeżym

Zdjęcie - Pieczony pstrąg - cała tuszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, tuż po wyjęciu z piekarnika polać każdego pstrąga powstałym sosem

Zdjęcie - Pieczony pstrąg - cała tuszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • i wyłożyć na talerze, my zjedliśmy samą rybę, popijaliśmy białym winem i już nic więcej nam nie było trzeba


Zdjęcie - Pieczony pstrąg - cała tuszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego;)

Kategorie przepisów