Pieczony pstrąg - cała tuszka
Na takie wydanie pstrąga każda pora roku jest dobra, nawet na Święta, w pierwszy czy drugi dzień byłaby idealna na rodzinny obiad. Bardzo szybka w przygotowaniu, łatwa w zjedzeniu, poprostu pyszna! Polecam!
Składniki dla 2 osób:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Składniki dla 2 osób:
- 2 tuszki pstrąga - już wypatroszonego o wadze około 350-400 każda
- 4 łyżki masła
- 5-6 gałązek tymianku
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielona sól
Przygotowanie:
- pstrągi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
- masło włożyć do miseczki, dodać do niego rozgniecione ząbki czosnku, dokładnie wymieszać, uformować wałeczek i w woreczku foliowym schować do schłodzenia do zamrażarki na 10-15 minut
- natrzeć tuszki od środka solą
- cytryny pokroić na 8 cząstek
- nagrzać piekarnik do 230 stopni
- do środka każdego pstrąga włożyć po 2-3 gałązki tymianku, 2 kawałki czosnkowego masła i po 3 cząstki cytryny
- na wierzchu ułożyć po 2 plasterki czosnkowego masła, skropić sokiem z pozostałych cząstek cytryny, oprószyć świeżo zmieloną solą morską, posypać tymiankiem - świeżym
- piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, tuż po wyjęciu z piekarnika polać każdego pstrąga powstałym sosem
- i wyłożyć na talerze, my zjedliśmy samą rybę, popijaliśmy białym winem i już nic więcej nam nie było trzeba
Smacznego;)