Domowy smalec

Domowy smalec
Zdjęcie - Domowy smalec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Są pewne smaki i potrawy do których trzeba dorosnąć. Jako dziecko, widząc na Jarmarku Dominikańskim stoiska z pajdami chleba posmarowanymi smalcem, przechodziły mnie dreszcze. Obecnie jest wręcz odwrotnie. Smalec na kromce świeżego pieczywa (najlepiej domowego, upieczonego na zakwasie) to mój mały grzeszek, na który pozwalam sobie od czasu do czasu. Z okazji zeszłotygodniowego Tłustego Czwartku, oprócz domowych pączków, postanowiłam przygotować jeszcze jeden tłusty przysmak. Dzień ten kojarzy się głównie z faworkami i pączkami, ale moim zdaniem można go świętować także w sposób "wytrawny". Dlatego w środę dokarmiłam swój żytni zakwas na pszenny chleb i zabrałam się za produkcję domowego smalcu. Następnego dnia smalec był już odpowiednio schłodzony, ale musiałam jeszcze cierpliwie poczekać aż wyrośnie mi chleb. W końcu nie od dziś wiadomo, że chrupiący chleb, dobrze przyprawiony smalec i ogórki kiszone, to trójkąt idealny :) Zawsze myślałam, że smalec jest raczej przysmakiem mężczyzn. Zmieniłam zdanie dopiero kilka dni temu, kiedy organizowałam u siebie małą imprezę. Po kanapki ze smalcem sięgali z uśmiechem nie tylko panowie. A "swojskie" przekąski zniknęły tak szybko, że nie wszyscy goście zdążyli ich spróbować.
Smalec
  • 0,5 kg słoniny w kawałku
  • 0,5 kg mielonej słoniny
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • jabłko
  • 10 wędzonych lub suszonych śliwek
  • 50 ml żubrówki lub wódki żołądkowej
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • 3 goździki
  • pieprz
  • sól
  1. Słoninę w kawałku kroimy w drobno kostkę. Wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem. Dodajemy także mieloną słoninę (zmieloną w maszynce lub u rzeźnika).
  2. Topimy ją na małym ogniu, aż do rozpuszczenia (może to potrwać nawet 30 minut). W momencie gdy skwarki będą swobodnie pływać w tłuszczu, zestawiamy garnek z ognia i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Całość mieszamy, a garnek stawiamy ponownie na małym ogniu.
  3. Po kilku minutach, gdy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojono drobno boczek. Smażymy, aż nabierze koloru. Następnie dodajemy starte jabłko, goździki oraz poszatkowany czosnek. Wlewamy alkohol.
  4. Po kilku minutach smażenia wrzucamy pokrojone śliwki oraz suszony majeranek. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec przyprawiamy smalec pieprzem i solą, zestawiamy z ognia i zostawiamy w garnku na minimum 15 minut. Po tym czasie przelewamy tłuszcz do miseczek lub kamionkowe naczynia. Po ostudzeniu, wkładamy na noc do lodówki.
  5. Po kilku godzinach smalec jest gotowy do smarowania.
Tosia

Kategorie przepisów