Twarogowe jajeczka
Pyszne, smietankowe, delikatne jajeczka z twarozku. Bardzo fotogeniczne chociaz do sesji zdjeciowej dotrwaly tylko trzy - i to nawet nie te najladniejsze ;)
Ale zamierzam za kilka dni znow je zrobic, wiec moze uda sie pstryknac wiecej fotek.
Kolejna propozycja na swiateczna przystawke, do ktorej zainspirowal mnie kwietniowy numer Mojego Gotowania. Poprzednia mozecie znalezc TUTAJ.
Kiedy robilam te jajeczka, ciagle przychodzily mi do glowy nowe pomysly. Co chwile mialam olsnienie, niczym pomysłowy Dobromir ;)
Na przyklad, zeby mase serowa dobrze doprawic i dodac do niej skladniki, w ktorych "jajka" beda obtaczane. No bo, czemu nie? Bedzie ciekawiej :)
Twarog powinien byc dobrze schlodzony - to bardzo ulatwia prace. Najlepiej zrobic je tuz przed podaniem. Ale jesli beda musialy troche poczekac, to niech czekaja w lodowce.
No i niech to beda raczej przepiorcze jajeczka (albo od zielononozki ;)), bo latwiej takie male zrobic, latwiej je jesc, no i lepiej zachowuja "jajkowy" kształt.
Z ok. 30 dag twarozku wyszlo mi 6 nieduzych jajeczek.
Składniki:
na ok. 4 sredniej wielkosci jajek
20 dag twarozku, koziego lub krowiego
2 lyzki gestej, kwasnej smietany
sol, pieprz
Do obtaczania:
drobno posiekany szczypiorek, koperek, natka, bazylia, rzerzucha (lub inne zioła czy kiełki), pokrojone w drobniutka kosteczke kolorowe papryki, rzodkiewki, ogorek (twarda czesc ze skorka), grubo zmielony pieprz - czarny lub kolorowy, słodka papryka w proszku, wedzony losos, gotowana marchewka pokrojone w kostke itp. *
Sposob przygotowania:
Twarog wymieszac ze smietana. Doprawic sola i pieprzem. Uformowac jajka i obtoczyc je w wybranych dodatkach. Przed podaniem dobrze schlodzic.
Podawac ze swiezym, chrupiacym pieczywem.
* jezeli robimy jaja tuz przed podaniem, mozna do masy serowej dodac posiekana drobno dymke, lub czerwona cebulke.
Smacznego :)
Przepis dodaje do akcji na Durszlaku Wielkanocne Smaki
i do rownoległej akcji na Mikserze