Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym
Zdjęcie - Gołąbki w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gołąbki w sosie pomidorowym

PrzezVes, 27 stycznia 2013

Zdjęcie - Gołąbki w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań- gołąbki. Robię je tak jak nauczyła mnie mama. Nie są dietetyczne, ale za to najlepsze na świecie :)

SkładnikiSposób przygotowania Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Brzydkie liście układamy na dnie brytfanki, w której będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w garnku ściśle obok siebie.
Przygotowujemy sos pomidorowy-W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez moment przecier pomidorowy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Podajemy z ziemniakami.

Print Friendly

Kategorie przepisów