Pierogi z kapustą i grzybami

Obok ryb i barszczu z uszkami to podstawa kolacji wigilijnej w rodzinnym domu zarówno moim jak i mojego męża. Pierogi z kapustą są świetnym dodatkiem do barszczu, a polane delikatnie podsmażoną cebulką mogą być podane jako osobne danie.
Pierogi jak i uszka są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zająć się za nie już dzisiaj. Pierogi świetnie można przechować w zamrażarce*, a te dwie godziny w dniu wigilii możecie poświęcić na relaksującą kąpiel przed wspólną kolacją lub wyjście z dzieckiem na spacer.
Pamiętajcie, że te proporcje jakie podaję są czysto umowne. Jeśli dodacie więcej kapusty - będą to pierogi bardziej kapuściane, jeśli dodacie więcej grzybów, bo macie ich spory zapas - będą bardziej grzybowe. Możecie w przypadku małej ilości suszonych grzybów dodać podsmażone pieczarki. Jak dla mnie najważniejsze jest dobre doprawienie farszu: ma być dość pikantnie i zero udziwnień w przyprawach - tylko sól i pieprz.
Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami: zamrożone, przygotowane do przesypania do woreczków
SKŁADNIKI NA FARSZ:
(u mnie wyszło ponad 60 sztuk)
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 10-15 dkg suszonych grzybów
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki oleju
Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Kapustę dość mocno odcisnąć (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna trzeba ją przepłukać wodą). Do kapusty dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odsączyć, przestudzić i albo posiekać nożem, albo przepuścić przez maszynkę.
Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać kapustę z grzybami, doprawić solą oraz pieprzem i chwilę razem smażyć.


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • sól do gotowania pierogów
Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania.

Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.

Pierogi gotować w osolonej wodzie.
* Mrożenie: Pierogi układać porcjami na oprószoną mąką desce. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka i na desce ułożyć kolejną porcję.

Zdjęcie - PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy