Pierogi z kapustą i grzybami
Obok ryb i barszczu z uszkami to podstawa kolacji wigilijnej w rodzinnym domu zarówno moim jak i mojego męża. Pierogi z kapustą są świetnym dodatkiem do barszczu, a polane delikatnie podsmażoną cebulką mogą być podane jako osobne danie.
Pierogi jak i uszka są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zająć się za nie już dzisiaj. Pierogi świetnie można przechować w zamrażarce*, a te dwie godziny w dniu wigilii możecie poświęcić na relaksującą kąpiel przed wspólną kolacją lub wyjście z dzieckiem na spacer.
Pamiętajcie, że te proporcje jakie podaję są czysto umowne. Jeśli dodacie więcej kapusty - będą to pierogi bardziej kapuściane, jeśli dodacie więcej grzybów, bo macie ich spory zapas - będą bardziej grzybowe. Możecie w przypadku małej ilości suszonych grzybów dodać podsmażone pieczarki. Jak dla mnie najważniejsze jest dobre doprawienie farszu: ma być dość pikantnie i zero udziwnień w przyprawach - tylko sól i pieprz.
Pierogi z kapustą i grzybami: zamrożone, przygotowane do przesypania do woreczków
SKŁADNIKI NA FARSZ:
(u mnie wyszło ponad 60 sztuk)
Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać kapustę z grzybami, doprawić solą oraz pieprzem i chwilę razem smażyć.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
Pierogi gotować w osolonej wodzie.
* Mrożenie: Pierogi układać porcjami na oprószoną mąką desce. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka i na desce ułożyć kolejną porcję.
Pierogi jak i uszka są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zająć się za nie już dzisiaj. Pierogi świetnie można przechować w zamrażarce*, a te dwie godziny w dniu wigilii możecie poświęcić na relaksującą kąpiel przed wspólną kolacją lub wyjście z dzieckiem na spacer.
Pamiętajcie, że te proporcje jakie podaję są czysto umowne. Jeśli dodacie więcej kapusty - będą to pierogi bardziej kapuściane, jeśli dodacie więcej grzybów, bo macie ich spory zapas - będą bardziej grzybowe. Możecie w przypadku małej ilości suszonych grzybów dodać podsmażone pieczarki. Jak dla mnie najważniejsze jest dobre doprawienie farszu: ma być dość pikantnie i zero udziwnień w przyprawach - tylko sól i pieprz.
Pierogi z kapustą i grzybami: zamrożone, przygotowane do przesypania do woreczków
SKŁADNIKI NA FARSZ:
(u mnie wyszło ponad 60 sztuk)
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 10-15 dkg suszonych grzybów
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- pieprz, sól
- 3 łyżki oleju
Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać kapustę z grzybami, doprawić solą oraz pieprzem i chwilę razem smażyć.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- ok. 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki gorącej wody
- mąka do podsypywania
- sól do gotowania pierogów
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
Pierogi gotować w osolonej wodzie.
* Mrożenie: Pierogi układać porcjami na oprószoną mąką desce. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka i na desce ułożyć kolejną porcję.