Tatar z awokado
Kolejny prosty przepis z użyciem awokado. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego niesamowitego owocu to polecam przygotowanie tej potrawy – oswoicie się z tym smakiem, chociaż ja osobiście oswoiłam się już po pierwszym kęsie – teraz jestem w stanie zjeść wszystko, co ma w sobie awokado – zakochałam się w tym owocu Dlaczego to tatar? W sumie nie mam pojęcia, przepis pochodzi z książki „100 roślin w twojej kuchni” i stamtąd właśnie zapożyczyłam go, pozostawiając oryginalny tytuł przepisu. Ta potrawa świetnie nadaje się na imprezy karnawałowe, ładnie wygląda w wydrążonej skórce z awokado, połówka awokado wypełniona sałatką jest w sam raz dla jednej osoby i nie trzeba po niej zmywać talerzy Myślę też, że może być świetnym dodatkiem do wszelkich grillowanych mięs – w sam raz na lato, czy też po prostu jako surówka do obiadu Przepis dołączam do akcji „Sezon na awokado”, „Karnawałowe przekąski” oraz „Surówki na talerze”.
Składniki:
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały strąk chili
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 małe, twarde pomidory
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Papryczkę chili umyć, również pokroić drobniutko, posiekać także pietruszkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę, przy czym ja usunęłam gniazda nasienne (nie chciałam mieć papki). Awokado wypestkować, wyjąć miąższ i pokroić w drobną kostkę – od razu skropić owoc sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Można podać w wydrążonych połówkach awokado lub na grzance.