Tatar z awokado

Tatar z awokado

Zdjęcie - Tatar z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny prosty przepis z użyciem awokado. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego niesamowitego owocu to polecam przygotowanie tej potrawy – oswoicie się z tym smakiem, chociaż ja osobiście oswoiłam się już po pierwszym kęsie – teraz jestem w stanie zjeść wszystko, co ma w sobie awokado – zakochałam się w tym owocu :) Dlaczego to tatar? W sumie nie mam pojęcia, przepis pochodzi z książki „100 roślin w twojej kuchni” i stamtąd właśnie zapożyczyłam go, pozostawiając oryginalny tytuł przepisu. Ta potrawa świetnie nadaje się na imprezy karnawałowe, ładnie wygląda w wydrążonej skórce z awokado, połówka awokado wypełniona sałatką jest w sam raz dla jednej osoby i nie trzeba po niej zmywać talerzy :) Myślę też, że może być świetnym dodatkiem do wszelkich grillowanych mięs – w sam raz na lato, czy też po prostu jako surówka do obiadu :) Przepis dołączam do akcji „Sezon na awokado”, „Karnawałowe przekąski” oraz „Surówki na talerze”.

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały strąk chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 małe, twarde pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Papryczkę chili umyć, również pokroić drobniutko, posiekać także pietruszkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę, przy czym ja usunęłam gniazda nasienne (nie chciałam mieć papki). Awokado wypestkować, wyjąć miąższ i pokroić w drobną kostkę – od razu skropić owoc sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Można podać w wydrążonych połówkach awokado lub na grzance.

Zdjęcie - Tatar z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tatar z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tatar z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tatar z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów