Tatar z awokado
 
            Kolejny prosty przepis z użyciem awokado. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego niesamowitego owocu to polecam przygotowanie tej potrawy – oswoicie się z tym smakiem, chociaż ja osobiście oswoiłam się już po pierwszym kęsie – teraz jestem w stanie zjeść wszystko, co ma w sobie awokado – zakochałam się w tym owocu  Dlaczego to tatar? W sumie nie mam pojęcia, przepis pochodzi z książki „100 roślin w twojej kuchni” i stamtąd właśnie zapożyczyłam go, pozostawiając oryginalny tytuł przepisu. Ta potrawa świetnie nadaje się na imprezy karnawałowe, ładnie wygląda w wydrążonej skórce z awokado, połówka awokado wypełniona sałatką jest w sam raz dla jednej osoby i nie trzeba po niej zmywać talerzy
 Dlaczego to tatar? W sumie nie mam pojęcia, przepis pochodzi z książki „100 roślin w twojej kuchni” i stamtąd właśnie zapożyczyłam go, pozostawiając oryginalny tytuł przepisu. Ta potrawa świetnie nadaje się na imprezy karnawałowe, ładnie wygląda w wydrążonej skórce z awokado, połówka awokado wypełniona sałatką jest w sam raz dla jednej osoby i nie trzeba po niej zmywać talerzy  Myślę też, że może być świetnym dodatkiem do wszelkich grillowanych mięs – w sam raz na lato, czy też po prostu jako surówka do obiadu
 Myślę też, że może być świetnym dodatkiem do wszelkich grillowanych mięs – w sam raz na lato, czy też po prostu jako surówka do obiadu  Przepis dołączam do akcji „Sezon na awokado”, „Karnawałowe przekąski” oraz „Surówki na talerze”.
 Przepis dołączam do akcji „Sezon na awokado”, „Karnawałowe przekąski” oraz „Surówki na talerze”.
Składniki:
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały strąk chili
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 małe, twarde pomidory
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Papryczkę chili umyć, również pokroić drobniutko, posiekać także pietruszkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę, przy czym ja usunęłam gniazda nasienne (nie chciałam mieć papki). Awokado wypestkować, wyjąć miąższ i pokroić w drobną kostkę – od razu skropić owoc sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Można podać w wydrążonych połówkach awokado lub na grzance.
 
            





