Ciastka, to takie nasze a'la Pieguski. Kruche, maślane z kawałkami czekolady. Pyszne do kawy, czy herbaty. Przygotowuje się je błyskawicznie, równie błyskawicznie zjada ;)
W sporej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mleko z jajkami i dolałam do suchych składników. Wymieszałam i dodałam roztopionego i przestudzonego masła - wymieszałam. Na koniec dodałam masę bananową i groszki czekoladowe...
W rondelku zagotować masło z wodą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie szklista i ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka...
Przepisów na gotowane serniki widziałam różne...ja w swoim zeszycie mam również ..i pamiętam jak moja mama robiła taki pyszny sernik na herbatnikach..moja bratowa też robi pyszny sernik.(...)..sernik wyszedł pyszny..najlepszy oczywiście na drugi dzień..placki wtedy zmiękną ..
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Pomysł na te zabawnie wyglądające ciasteczka wzięłam z książki z arabskimi przepisami „Tadżin & kebab”. (...) Zmodyfikowałam (...) nieco tę recepturę, inspirując się naszymi faworkami. Dodałam żółtka, a żeby nadal było „arabsko” i „halal”, zamiast śmietany użyłam jogurtu, a zamiast spirytusu – ocet winny ;) Dzięki temu ciastka są smaczne i chrupiące :)
Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość.
Miłośniczką chałwy jestem od urodzenia. Nie potrafię przejść obok niej obojętnie. Ostatnio w sklepie wpadła mi w ręce i już jej nie wypuściłam. Powędrowała prosto do koszyka;)
Krótko i na temat - jest to znakomity przepis na szarlotkę. Kruche + rabarbar + budyń = ciacho idealne. Kruche ciasto, które z wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę, zaś spód nie namięka
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blat lekko oprószony mąką. Posmarowanymi olejem dłońmi rozciągnąć ciasto na okrąg grubości 1 cm. Przeciąć ciasto na 8 części. Zawijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Rogaliki przełożyć na blachę i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilkanaście minut...
Nie wiedziałam czego się spodziewać i powiem Wam, że wyszedł pyszny, idealny, wilgotne ciasto - choć bez nasączania, świetny krem, najlepszy na 2-3 dzień jak swoje odstoi - mieliśmy szczęście, że cały weekend nas nie było w domu, inaczej bym tego nie mogła stwierdzić;)))
Jeżeli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto na specjalną okazję, to mam tu coś dla Was. Kolorowy przekładaniec, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niż przeciętna babka ucierana, ale naprawdę warto go poświęcić - na pewno nie pożałujecie.
Miękkie, ucierane ciasto z rabarbarem i przypieczoną, kokosową posypką. A do tego jeszcze z galaretką. Zapytacie pewnie: a gdzie ta galaretka ? No właśnie... Pierwszy raz dodałam do ciasta galaretkę w postaci sypkiej, a nie rozpuszczonej. (...) I o ile już sam kokos był dla mnie wystarczającą zachętą do wypróbowania receptury, o tyle dodatek "suchej" galaretki jeszcze bardziej mnie zaciekawił.
Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać - gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!