Muffiny bananowe z czekoladowymi groszkami
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g masła roztopionego
110 g cukru
115-120 g mleka - to jest około pół szklanki
2 jajka
2 przejrzałe banany - rozgniecione na miazgę
ok 200 g groszków czekoladowych
W sporej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mleko z jajkami i dolałam do suchych składników. Wymieszałam i dodałam roztopionego i przestudzonego masła - wymieszałam. Na koniec dodałam masę bananową i groszki czekoladowe. Wymieszałam i przełożyłam do foremek na muffiny. To jest porcja na 12 sztuk.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piekłam około 20 minut. Gotowe. Muffiny są obłędnie smaczne.
Przepis pochodzi z australijskiego Taste.