Ciasto Napoleon
Francuski deser „Mille-Feuille” znaczy „tysiąc lisci”, składający się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożony kremem „Patissiere” z malinami. Fantastyczny smak, bardzo kremowy i niezwykle smaczny. Odpowiednik naszej napoleonki, lecz w bardziej wykwintnym stylu !
Krem „Patissiere”, przygotowałam tym razem na bazie budyniów waniliowych z bitą smietaną, bardziej uproszczony i również znakomity.
Składniki:
- 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kropla barwnika czerwonego
Wykonanie:
- Ciasto rozmrozić i upiec osobno płaty ciasta w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć gęsto widelcem.
- Piec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Budyń ugotować wg. przepisu w 800 ml mleka i dodając do płynnego budyniu mąkę, zagotować i wystudzić.
- Smietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy.
- Do ubitej smietany dodawać po 2 łyżki budyniu, ciągle miksując, do otrzymania puszystej masy oraz wymieszać maliny.
- Masę podzielić na dwie części.
- Formę lub naczynie o wysokim rancie wyłożyć jedną warstwą ciasta i dodać połowę ubitej masy, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć pozostałą masę, przykryć trzecią warstwą ciasta.
- Wstawić do lodówki na 4 godziny do schłodzenia.
- Przed podaniem przygotować lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, odłożyć łyżkę lukru i dodać czerwony barwnik.
- Białym lukrem posmarować wierzch ciasta, a czerwonym wykonać motyw.
Uwaga !
Jeśli masa jest rzadka, należy dodać 2 łyżeczki żelatyny i połączyć z masą. Przed lukrowaniem należy pokroić ciasto w kostki, by zapobiec pęknięciu lukru.
Smacznego !
autor: Samantha