Ciasto Napoleon

Ciasto Napoleon

Francuski deser „Mille-Feuille” znaczy „tysiąc lisci”, składający się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożony kremem „Patissiere” z malinami. Fantastyczny smak, bardzo kremowy i niezwykle smaczny. Odpowiednik naszej napoleonki, lecz w bardziej wykwintnym stylu !

Krem „Patissiere”, przygotowałam tym razem na bazie budyniów waniliowych z bitą smietaną, bardziej uproszczony i również znakomity.

Zdjęcie - Ciasto Napoleon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 ml smietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kropla barwnika czerwonego

Zdjęcie - Ciasto Napoleon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Ciasto rozmrozić i upiec osobno płaty ciasta w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakłuć gęsto widelcem.
  2. Piec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
  3. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Budyń ugotować wg. przepisu w 800 ml mleka i dodając do płynnego budyniu mąkę, zagotować i  wystudzić.
  5. Smietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy.
  6. Do ubitej smietany dodawać po 2 łyżki budyniu, ciągle miksując, do otrzymania puszystej masy oraz wymieszać  maliny.
  7. Masę podzielić na dwie części.
  8. Formę lub naczynie o wysokim rancie wyłożyć jedną warstwą ciasta i dodać połowę ubitej masy, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć pozostałą masę, przykryć trzecią warstwą ciasta.
  9. Wstawić do lodówki na 4 godziny do schłodzenia.
  10. Przed podaniem przygotować lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, odłożyć łyżkę lukru i dodać czerwony barwnik.
  11. Białym lukrem posmarować wierzch ciasta, a czerwonym wykonać motyw.

Uwaga !

Jeśli masa jest rzadka, należy dodać 2 łyżeczki żelatyny i połączyć z masą. Przed lukrowaniem należy pokroić ciasto w kostki, by zapobiec pęknięciu lukru.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Ciasto Napoleon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów