Ciasteczka chałwowe
Po maratonie z ciasteczkami owsianymi, naszła mnie ochota na ciut inny wypiek.
Miłośniczką chałwy jestem od urodzenia.
Nie potrafię przejść obok niej obojętnie.
Ostatnio w sklepie wpadła mi w ręce i już jej nie wypuściłam.
Powędrowała prosto do koszyka;)
Nie zdążyłam się nawet zastanowić, co by tu z jej dodatkiem ciekawego upiec, kiedy u Crispy Biscuits, ujrzałam smakowicie wyglądające, ciasteczka chałowe:)
Nie zastanawiałam się ani minuty, wiedziałam, że to jest to!;)
Pobiegłam do kuchni i tak powstały pyszniutkie, chrupiące ciasteczka o moim ulubionym smaku chałwy:)
Jestem pewna, że nie tylko fanom chałwy bardzo posmakują.
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 100g masła
- 150g chałwy waniliowej
- 0.3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- sezam/ posiekane orzeszki ziemne do posypania
Chałwę z masłem utrzeć na jednolitą masę.
Dodać resztę składników (oprócz sezamu/ orzeszków).
Zagnieść ciasto.
Dłońmi formować kulki (wielkość orzecha włoskiego).
Delikatnie rozpłaszczone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać je sezamem/posiekanymi orzechami.
Piec w 160C ok. 15 minut.