Babka jogurtowa
„Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Gotową babkę oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i jogurtu. Nie jest on wtedy taki przezroczysty i ma lekko kwaskowaty smak. Dodatkowo aby uzyskać ładny żółty kolor dodałam do niego kurkumy.”
Babka jogurtowa (przepis własny)
Składniki:
karbowana forma z kominkiem śr.22cm
Ciasto:
4 jajka
250g cukru
150g miękkiego masła
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
250g jogurtu greckiego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego
szczypta kurkumy
Utrzeć masło na puch. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodać w 4 porcjach cukier i jajka. Jeśli masa się zważy nic nie szkodzi. Zmniejszyć obroty i dodawać kolejno cały czas ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,jogurt i na końcu likier pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę do babki wysmarować dokładnie roztopionym masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy), czy ciasto się upiekło.
Gotowe ciasto lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratę i wystudzić.
Cukier puder utrzeć z jogurtem i polać ciasto. Jeśli chcemy mieć ładny żółty kolor lukru można dodać szczyptę kurkumy.