Ptysie

Ptysie
Mój mały Ptyś kończy dzisiaj 4 latka. Ten czas tak szybko ucieka. Ledwo co uczył się chodzić, mówić... zrzędziłam, że za wolno rośnie, że za mało mówi itp itd. A teraz jest prawie najwyższy w swojej rybkowej grupie przedszkolnej, gada jak najęty, buzia mu się nie zamyka. Czasem przychodzi i mówi "Tato, pokażesz mi moje zdjęcia z dzieciństwa?" albo pyta "Mamo, mogę otworzyć drzwi, odpowiadam, że nie bo małe dzieci nie mogą, a on na to - ale ja już jestem prawie dorosły". To moje Maleństwo tak szybko się zmienia. Każdego dnia coś nowego odkrywa, czegoś nowego się uczy. Przychodzi z przedszkola i mówi "umiem już powiedzieć Ra-baR-baR, a ty umiesz Mamo dzielić słowa na sylaby?" Zanim się obejrzę, minie kolejny rok i Ptyś pójdzie do szkoły..... kiedy to się stało?
A dzisiaj ptysie dla Ptysia.

Zdjęcie - ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ptysie
(około 30 sztuk o średnicy 5-6cm)
  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 4 jajka
W rondelku zagotować masło z wodą Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie szklista i ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka. Ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa jest już zimna miksujemy z jajkami na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskamy krążki około 3-4 cm średnicy w dość dużych odstępach. Pieczemy około 20-30 w 200 stopniach. Kiedy ostygną przecinamy na pół i wypełniamy np bitą śmietaną. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Zdjęcie - ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Inspiracja: Moje wypieki

Kategorie przepisów