Zastanawiałam się jaką babkę upiec na święta a że ostatnio furrorę robi babka waniliowa Uli postanowiłam spróbować. I rzeczywiście, dołączę do osób, które się nią zachwyciły bo nie można inaczej. Jest puszysta, lekka delikatna. Do tego wszystkiego należy jeszcze dodać, że jest tak samo świeża na drugi dzień a dla mnie jest to największa zaleta. Bardzo polecam ten przepis bo jest idealny.
Przepis na bajgle mam w swoim czarodziejskim segregatorze wpięty od wielu, wielu lat - pochodzi on ze starego numeru Claudii. Zawsze miałam ochotę na wypróbowanie go, aż w końcu kiedy się zdecydowałam musiałam przepis nieco przerobić.
W tym roku zajadam się truskawkami bez opamiętania.Nie powtórzę błędu z poprzedniego roku, kiedy nagle okazało się, że sezon truskawkowy właśnie został zakończony :)Klasyka ze śmietaną i cukrem została już przerobiona w kilku kilogramach, a dzisiaj zachciało mi się czegoś nowego, wybór padł na słynny deser typu crumble.Powiem dwa słowa: absolutnie genialne :)
Wypróbowany przepis z zeszytu mojej mamy na biszkopt z kremem wiśniowym. Bardzo fajny pomysł na proste i szybkie ciacho. Można użyć świeżych wiśni lub ze słoika, owoce polać polewą czekoladową, polecam!
Placek jest wilgotny, opada lekko po upieczeniu, ale nie jest zbity. Mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana z powodzeniem zastępują mąkę pszenną (są również tańsze niż gotowe mieszanki). Polecam je do ciast, w ogóle nie czuć różnicy.
Była niedziela, więc uznałam, że należy wykonać jakiś szybki deser. I stało się. Sernik na zimno, na pistacjowym spodzie z brzoskwiniami, które akurat były w pobliżu. Wiele nie trzeba, aby było smacznie i ładnie w niedzielne popołudnie.
Ciasto wyszło bardzo pyszne, chociaż zdaniem domowników, mogłoby być odrobinę bardziej słodkie. Spód pachnący orzechami, dość sypki i piaskowy. Do tego pyszne owoce i płatki migdałowe.
Klasyka tradycyjnych rodzinnych przyjęć. Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników.Korzystając z tego, że jest sezon na wiśnie, użyłam świeżych. Poza sezonem można korzystać z mrożonych lub nawet z wiśni z kompotu.
Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki - mmm.... po prostu pyszności, wypróbujcie, zachęcam!
Jabłka i cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam.
Placek szwedzki przypomina nieco "pleśniak", tyle, że dodaje się do niego tłuszcz roztopiony, nie schłodzony i posiekany i mnóstwo bakalii. Od razu po wyrobieniu, ciasto jest dość rzadkie (można je wyrobić mikserem!), ale po ochłodzeniu tężeje. Placek szwedzki to ciasto idealne na każdą okazję, kazdemu smakuje i zawsze się udaje.