Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką

Jabłka i cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam. Ciasto jest moją kolejna propozycją do akcji jabłkowej.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka

 

 W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Na wierzchu  ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Posypać kruszonką.

Składniki na cynamonową kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z cukrem,  cynamonem i  mąką.

 Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy