Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką
Jabłka i cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam. Ciasto jest moją kolejna propozycją do akcji jabłkowej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 60 g drobnego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Posypać kruszonką.
Składniki na cynamonową kruszonkę:
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką.
Smacznego:)