Placek szwedzki
Placek szwedzki przypomina nieco "pleśniak", tyle, że dodaje się do niego tłuszcz roztopiony, nie schłodzony i posiekany i mnóstwo bakalii. Od razu po wyrobieniu, ciasto jest dość rzadkie (można je wyrobić mikserem!), ale po ochłodzeniu tężeje. Placek szwedzki to ciasto idealne na każdą okazję, kazdemu smakuje i zawsze się udaje.
Placek szwedzki
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag margaryny lub masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru do piany
- parę łyżek gęstej śmietany
- bakalie (rodzynki, dowolne orzechy-posiekane lub w całości), smażona skórka pomarańczowa, figi, itd
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego, powideł śliwkowych lub prażone jabłka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i cienkim strumieniem wlewamy do niej roztopiony i schłodzony tłuszcz - siekamy nożem.
Gdy margaryna połączy się z mąką, dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem pudrem i waniliowym. Można dodać parę łyzek gęstej śmietany, aby ciasto było bardziej"plastyczne".
Wszystko szybko zarabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao - wyrabiamy. Ciasto jasne po lekkim schłodzeniu wałkujemy i wykładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na złoty kolor. Następnie, po lekkim ostudzeniu, podpieczone ciasto smarujemy dżemem.
Ciemne, mocno schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część ścieramy na tarce (duże otwory) na jasne ciasto posmarowane dżemem. Posypujemy bakaliami. Ubite na sztywno 3 białka ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru wykładamy na bakalie. Na pianę ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Pieczemy w temp. 200-220 st.C do chwili, gdy ciasto "odchodzi" od brzegów formy.
Smacznego!