Pflaumenkuchen - jesienne ciasto śliwkowe

Pflaumenkuchen - jesienne ciasto  śliwkowe
Zdjęcie - Pflaumenkuchen - jesienne ciasto  śliwkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proste, tradycyjne ciasto niemieckie. Bardzo jesienne. No i oczywiście pyszne.

400 g mąki pszennej

2 solidne łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g cukru

2 jajka

3 łyżki mleka

2 łyżki ekstraktu waniliowego

200 g miękkiego masła

ok. kilograma śliwek

masło/ olej do wysmarowania formy

cukier z cynamonem do posypania ciasta

Wszystkie sypkie składniki wsypałam do dużej miski i mieszając (użyłam miksera) zaczęłam dodawać stopniowo mokre składniki. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Musi być gładkie i mieć konsystencję plasteliny. Po przełożeniu go do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem blachy - trzeba je wygładzić - ja użyłam wałka do makaronu.

Następnie nakłułam ciasto widelcem.

Na wierzchu ułożyłam ćwiartki śliwek - dość ciasno. Gotowe ciasto posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut.

To nie jest lekkie, wilgotne i puszyste ciasto - jest kruche i raczej suche, ale nie twarde!. Nie wolno go za długo piec, łatwo je spalić. Świetnie pasuje do kawy czy herbaty - idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie.

Kategorie przepisów