Pflaumenkuchen - jesienne ciasto śliwkowe
Proste, tradycyjne ciasto niemieckie. Bardzo jesienne. No i oczywiście pyszne.
400 g mąki pszennej
2 solidne łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru
2 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
200 g miękkiego masła
ok. kilograma śliwek
masło/ olej do wysmarowania formy
cukier z cynamonem do posypania ciasta
Wszystkie sypkie składniki wsypałam do dużej miski i mieszając (użyłam miksera) zaczęłam dodawać stopniowo mokre składniki. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Musi być gładkie i mieć konsystencję plasteliny. Po przełożeniu go do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem blachy - trzeba je wygładzić - ja użyłam wałka do makaronu.
Następnie nakłułam ciasto widelcem.
Na wierzchu ułożyłam ćwiartki śliwek - dość ciasno. Gotowe ciasto posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut.
To nie jest lekkie, wilgotne i puszyste ciasto - jest kruche i raczej suche, ale nie twarde!. Nie wolno go za długo piec, łatwo je spalić. Świetnie pasuje do kawy czy herbaty - idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie.