Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem
W końcu wzięłam od Mamy przepis na tytułowe ciasto. Mama znalazła je w internecie, ale nie pamiętała gdzie, więc poszukałam i znalazłam. Oryginał znajduje się w serwisie eDziecko. Ja troszkę go zmodyfikowałam, dając więcej jogurtu i mniej masła, chociaż nie napisano ile ta kostka waży. Podmieniłam również część proszku na sodę, która, jak gdzieś wyczytałam, reaguje z płynami kwaśnymi i lepiej spulchnia ciasto.
Placek jest wilgotny, opada lekko po upieczeniu, ale nie jest zbity. Mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana z powodzeniem zastępują mąkę pszenną (są również tańsze niż gotowe mieszanki). Polecam je do ciast, w ogóle nie czuć różnicy. Moja Mama idzie po najmniejszej linii oporu i efekt jest bardzo dobry :)
Przepis (blacha 21x25cm):
- 4 jaja (osobno białka i żółtka)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 200g masła
- 400g jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka skrobii ziemniaczanej
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 0.5 łyżeczki sody1
- szczypta soli
- owoc (u mnie ok. 300g rabarbaru)
Utrzeć masło z żółtkami i połową cukru, dodać jogurt i wymieszać. Osobno wymieszać mąkę, skrobię, proszek oraz sodę. Dodawać porcjami do masy jogurtowej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka z solą i resztą cukru. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (bg). Na wierzch wysypać równo owoce. Piec w 170-180°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka).
1 Następnym razem zmienię proporcje zwiększając ilość sody. Spróbuję również z mniejszą ilością masła.