Fale dunaju


Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon wakacyjny, rodzina w rozjazdach, więc lipcowe imieniny Krzysia rozłożyliśmy na dwie tury. Dziś właśnie była druga tura. Gwóźdź programu stanowiło ciasto lubiane przez wszystkie pokolenia. Klasyka tradycyjnych rodzinnych przyjęć. Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników.
Korzystając z tego, że jest sezon na wiśnie, użyłam świeżych. Poza sezonem można korzystać z mrożonych lub nawet z wiśni z kompotu.
Polewa czekoladowa, to uproszczona wersja polewy Neli Rubinstein. To moja ulubiona polewa.

Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Fale dunaju
prostokątna blacha

Ciasto:
200 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
6 jajek
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
300-350 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)

Krem:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
200 g gorzkiej (lub deserowej) czekolady
¼ szkl wody
1/3 szkl. mleka
2 łyżeczki masła

Blachę (prostokątną) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C.

Ciasto:
Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Ubijając, dodawać po jednym jajku. Na koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
Połowę masy wyłożyć na blachę. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i powstałą ciemną masę wyłożyć na jasną masę. Na górze ułożyć wydrylowane wiśnie.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wystudzić.

Krem:
Proszek budyniowy wymieszać w pół szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać wymieszany proszek budyniowy i gotować budyń około 1 minuty, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Masło zmiksować na krem, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać budyń, po jednej łyżce, miksując dokładnie. Masę wyłożyć na ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce, a następnie przygotować polewę.

Polewa:
W małym rondelku zagotować wodę z mlekiem, zmniejszyć moc palnika na minimalną i dodać pokrojoną na kratki czekoladę. Mieszając rozpuścić ją. Dodać masło i gotować przez chwilę, aby część płynu wyparowała.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozsmarować polewę. Ponownie schłodzić.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy