Kokosanki,,2,,
Oj, jaką miałam ochotę na kokosanki - takie chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku - :-) mniam mniam. Polecam...
a wieczorem podsumowanie akcji lodowej 2011r.- niestety nie będzie problem z internetem i komputerem :-(Na ok 18 kokosanek
- 4 małe jajka(209g) + jedno żółtko
- 150 g cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 400 g wiórek kokosowych
Żółtka oddzielić od białek , masło roztopić i delikatnie przestudzić. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca wymieszać delikatnie z roztopionym masłem, żółtkami oraz wiórkami kokosowymi. Wykładać po łyżce na blachę,( blacha wyłożona papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku 160 C termoobieg 20 minut na rumiany kolor - pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego
Wydrukuj przepis