Torcik serowy bez pieczenia
Właściwie to taki sernik na zimno z jogurtem i kremówką. Delikatny i leciutki niczym pianka, przepyszny! Gorąco polecam!
Składniki na spód:
- 150g pokruszonych biszkoptów
- 100g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu 3 - krotnie zmielonego
- 200 - 250g cukru
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
- cukier lub aromat waniliowy
- 20g żelatyny
- 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
- 150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
- 300 ml śmietany kremówki
Pokruszone biszkopty wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć folią, a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć. Zmiksować twaróg, cukier, cukier lub aromat waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmiksować z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Zmiksować i wyłożyć na biszkpty. Przykryć i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!