Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Zdjęcie - Tort cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMoja Mama bardzo lubi kwaśne smakołyki. W lodziarni zawsze wybiera tylko takie smaki lodów. Chętniej sięga po kwaśne niż słodkie owoce.Z myślą o niej i dla niej zrobiłam więc tort cytrynowy. Wybór tego smaku był strzałem w 10! Wszyscy, który mieli okazję go spróbować sięgali po dokładkę, a mama była zachwycona:)
Tort cytrynowy:
  • 3 blaty biszkoptowe
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 370 g miękkiego masła
Nasączenie blatów
  • sok z jednej cytryny
  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki wódki
  • 2 czubate łyżki cukru

Krem:W garnku zagotowuję 1 szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszam z mąką, jajkami i skórką z cytryny, dokładnie miksuję. Wlewam mieszaninę do gotującego się mleka z cukrem, doprowadzam do wrzenia, gotuję do zgęstnienia, cały czas miksując. Gotową masę budyniową studzę,Do zimnej masy budyniowej, ciągle miksując, dodaje sok z cytryny.Masło ubijam na puszystą masę, stopniowo dodaje masę budyniowąNasączenie blatów:Do miski wlewam sok z cytryny, wodę, wódkę, dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.Tort:Z kremu odejmuję ok 4-5 łyżek kremu do dekoracjiBlat biszkoptowy układam na paterze, nasączam go 1/3 mieszanki do nasączenia blatów. Na blat wykładam połowę pozostałego kremu, rozsmarowuję nie dociągając kremu do brzegów blatu biszkoptowego. Na krem układam drugi blat i lekko dociskam. Nasączam, wykładam krem, blat (dociskam), nasączam.Tort dekoruje odłożonym kremem i elementami zaplanowanej dekoracji.Przed podaniem chłodzę w lodówce ok 2 h.
Smacznego
*Przepis pochodzi stąd.

Kategorie przepisów