Tarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić?
Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...
Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach. Dzisiaj propozycja na słodką, lekką, iście letnią tartę.
W każdym razie, jako że spód już był upieczony, a krem szlag trafił - jest budyń. Na budyniu gruba warstwa truskawek i... naprawdę smaczny, b a n a l n y deser gotowy! Schłodzony, idealny na gorące dni. Takie, kiedy przegrzewają się wszystkie systemy. I człowiek n i e myśli.
Tarty wytrawne mogłabym jeść codziennie, jedyną przeszkodą i powodem dla którego bywają u mnie sporadycznie jest to, że przygotowanie kruchego ciasta jest dla mnie zbyt czasochłonne i wiąże się z większym bałaganem w kuchni. Kiedy jednak mam dużo wolnego czasu, spokojnie mogę sobie pozwolić na to co zechcę. Tak więc wczoraj była tarta ♥...
Na rynku i warzywniakach pojawił się końcu świeży groszek cukrowy. Chwili się nie zastanawiałam co z nim zrobić: tartę! Tartę z zielonym groszkiem i ricottą robiłam po raz pierwszy w zeszłym roku i była naprawdę wspaniała. Kruche ciasto, słodki groszek i delikatne nadzienie z ricotty. Dla mnie tarta doskonała!
Mleko według naukowców pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów, chroni przed chorobami, daje nam energię, sprawia, że nie jesteśmy ospali w ciągu dnia. A i lico piękniejsze, skóra jędrniejsza, cera bardziej promienna. Nic dziwnego, ze ludy prasłowiańskie składały swoim bogom ofiary z mleka… choć my na takie marnotrawstwo byśmy się nie zdecydowali ;)
Dzisiejsza propozycja, to lekka, letnia, bardzo smaczna tarta z delikatnym waniliowym kremem, pełna soczystych truskawek. To moje tegoroczne, letnie love:)
Ach i och - tyle w temacie jej smaku. Wyglądu chyba też :) Krucha, delikatna tarta migdałowa wypełniona aksamitnymi serami z nutką miodu. Soczyste, słodziutkie truskawki wieńczą dzieło.
Serwujemy pyszną tartę z truskawkami, a w niej wspaniałę połączenie truskawek, czekolady i bitej śmietany. W tarcie wykorzystałam oczwiście truskawki z własnego ogrodu.
Tarta tatin zawsze mi się podobała, zwłaszcza niecodzienny sposób jej wykonania: na spodzie ułożyć owoce, na wierzchu ciasto, upiec, odwrócić do góry nogami i voilà: pyszny wypiek gotowy. (...) Oryginalnie w przepisie używa się jabłek i taką wersję na pewno też przygotuję jesienią. Teraz mój wybór padł na morele, których aktualnie mnóstwo można spotkać na straganach.
Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany kruchy spód. Posypujemy cynamonem i przyozdabiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. Podajemy gdy masa całkowicie stężeje...
Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam