Tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarty wytrawne mogłabym jeść codziennie, jedyną przeszkodą i powodem dla którego bywają u mnie sporadycznie jest to, że przygotowanie kruchego ciasta jest dla mnie zbyt czasochłonne i wiąże się z większym bałaganem w kuchni. Kiedy jednak mam dużo wolnego czasu, spokojnie mogę sobie pozwolić na to co zechcę. Tak więc wczoraj była tarta ♥...
Składniki (śr. 29cm): Ciasto: 250g mąki pszennej, 150g masła, łyżeczka soli, szczypta cukru, jajko, 1 łyżka mleka
Farsz: 150g młodego świeżego szpinaku, 100g wędzonego łososia w plastrach, odrobina oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 200g śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz.
Zagniatamy składniki na kruche ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek, następnie dodajemy umyte liście szpinaku i podsmażamy jeszcze kilka minut (aż listki oklapną). Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, również doprawiamy solą i pieprzem.
Po godzinie wyciągamy formę z ciastem, lekko nakłuwamy je widelcem. Na spodzie układamy połowę podsmażonych liści szpinaku. Następnie zalewamy je jajkami ze śmietaną. Na wierzchu układamy resztę szpinaku i pokrojonego na kawałki łososia.
Pieczemy ok.40 minut w nagrzanym piekarniku do 180st C.