Tarta migdałowa z truskawkami
Tarty to ciasta kruche, które zawsze się udają i zawsze dobrze smakują, a ich przygotowanie zazwyczaj jest proste i nie sprawia żadnych problemów. W połączeniu z owocami, tym razem z truskawkami i bitą smietaną, to wyśmienite zestawienie i zawsze wyśmienicie smakuje. Deser bardzo odpowiedni w sezonie letnim.
Składniki na ciasto:
- 140 g mąki tortowej
- 120 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajo
Składniki na masę:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
oraz:
- 300 g truskawek
- 200 ml wody
- 125 g cukru
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać dodać masło w kawałkach i połączyć w malakserze.
- Dodać cukry, jajko i zagnieść na gładkie ciasto.
- Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Wodę wymieszać z cukrem i gotować do 20 minut, do uzyskania syropu, odstawić do wystudzenia.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki i wymieszać z syropem.
- Smietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wanilię, dobrze wymieszać do połączenia składników.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki /patrz: zdjęcie/, w srodek ułożyć truskawki uprzednio nasączone w syropie.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego !
autor: Samantha