Tarta migdałowa z truskawkami

Tarta migdałowa z truskawkami

Tarty to ciasta kruche, które zawsze się udają i zawsze dobrze smakują, a ich przygotowanie zazwyczaj jest proste i nie sprawia żadnych problemów. W połączeniu z owocami, tym razem z truskawkami i bitą smietaną, to wyśmienite zestawienie i zawsze wyśmienicie smakuje. Deser bardzo odpowiedni w sezonie letnim.

Zdjęcie - Tarta migdałowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki tortowej
  • 120 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajo

Składniki na masę:

  • 300 ml smietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

oraz:

  • 300 g truskawek
  • 200 ml wody
  • 125 g cukru

Zdjęcie - Tarta migdałowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą przesiać dodać masło w kawałkach i połączyć w malakserze.
  2. Dodać cukry, jajko i zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schłodzić 30 minut.
  4. Rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
  6. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Wodę wymieszać z cukrem i gotować do 20 minut, do uzyskania syropu, odstawić do wystudzenia.
  8. Truskawki umyć, usunąć szypułki i wymieszać z syropem.
  9. Smietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wanilię, dobrze wymieszać do połączenia składników.
  10. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki /patrz: zdjęcie/, w srodek ułożyć truskawki uprzednio nasączone w syropie.
  11. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Tarta migdałowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta migdałowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów