Tarta cytrynowo - cynamonowa

Tarta cytrynowo - cynamonowa

Upały przeszły a ja nabrałam sił by wreszcie coś przygotować i napisać. W ramach konkursu przygotowałam ciasto, które powstało przy wykorzystaniu zawartości kosza, który otrzymałam jakiś czas temu od tescowego Henia.

Zdjęcie - Tarta cytrynowo cynamonowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (śr. 29cm):

Ciasto:
250g mąki pszennej / produkt Tesco
60g cukru / produkt Tesco
150g masła pokrojonego w kostkę
jajko
2 łyżki mleka

Środek:

500ml mleka, 3 żółtka, 100g cukru /produkt Tesco
50g mąki pszennej /produkt Tesco, laska cynamonu, starta skórka z cytryny, sok z połowy cytryny,
4 łyżeczki żelatyny

Zdjęcie - Tarta cytrynowo cynamonowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta cytrynowo cynamonowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto zagniatamy, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie podsypując mąką rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę. Pozbywamy się nadmiaru ciasta i pozostawiamy je na około 30 minut w lodówce. Po 30 minutach wyjmujemy je z lodówki i wykładamy folią aluminiową, wysypujemy na nią kulki ceramiczne i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok.15 minut. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je i pozostawiamy by przestygło.

W tym czasie możemy przygotować masę. Odlewamy szklankę mleka, resztę podgrzewamy na małym ogniu z cynamonem i startą skórką z cytryny. Pozostawiamy na 10 minut, tak by mleko przeszło aromatem i smakiem dodatków. Cukier ucieramy z żółtkami, a pozostałą szklankę mleka łączymy z mąką tak by nie pozostały grudki. Następnie do chłodnego mleka z mąką dodajemy masę z żółtek i mieszamy.

Odcedzamy ciepłe mleko, tak by usunąć cynamon i skórkę z cytryny. Gotując na małym ogniu dodajemy do niego masę z żółtek, cukru, mąki i mleka. Mieszamy tak by całość się nie przypaliła i zgęstniała. W między czasie w odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, Kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę.

Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany kruchy spód. Posypujemy cynamonem i przyozdabiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. Podajemy gdy masa całkowicie stężeje.

Zdjęcie - Tarta cytrynowo cynamonowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów