Tarta serowa z rabarbarem
Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach.
Dzisiaj propozycja na słodką, lekką, iście letnią tartę.
Delikatne, puszyste, słodkie, serowe nadzienie, doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem.
Smakowite połączenie.
Z pewnością, była to jedna z najlepszych, słodkich tart, które mieliśmy przyjemność kosztować.
Szczerze polecam!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300- 500g rabarbaru
- 200g serka naturalnego (typu homo)
- 1 jajko2 jajka
- 0.3 szklanki cukru pudru
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki 30%
- opakowanie cukru waniliowego
Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serek, mąkę i śmietankę. Zmiksować do połączenia się składników.
Ciastem francuskim wylepić dno formy do tarty, po nakłuwać widelcem.
Podbiec w 180-200C ok. 10 minut.
Lekko przestudzić.
Na podpieczony spód tarty wylać masę serową.
Rabarbar obrać pokroić w paski.
Rabarbarem udekorować wierzch tarty.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Piec w 180-200C, do momentu ścięcia masy.
Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.